Личността, ерозирала или хипертрофирала дефилира под палката на Шнабел

The Diving Bell and the Butterfly (2007)
Наситена арт драма на Джулиън Шнабел с любимия ни Матийо Алмарик и една дузина фатални създания предвождани от амазонката Еманюел Сение. От глав.ред. на модното списание Elle, Матийо се озовава в незавидното положение на напълно прализиран жив труп, точно като в разказ на Александър Беляев, за наказание обгрижван от богини...Чудесно камера, игра и камео на Нилс Ареструп.


bryan-cranston-trumbo-05-600x350


Trumbo
(2015)
Филм за болезненият период от историята на следвоенна Америка на параноидални гонения, в Холивуд и цялата страна, срещу хора нарочени за комунисти. Преживял гонения, затвор и унизителен труд в анонимност, сценаристът на оскаровите “Римска ваканция” и “Храбрецът” Доналд Тръмбо е лидер в Черния списък. Брайън Кранстън прави прочувствен портрет на гилдийната икона, не без известно героизиране. Подкован с бензидрин и обвит от никотинов дим, неговият дисидент “трака” златния стандарт с гневни пръсти(два) по желязната IBM машина.  Биографичният филм е за отстояването на свободи и права под натиска на всеобщ страх и предателства. Любопитно е да се видят диаметралните позиции по въпроса с унизителната чистка, заемани от личности като Роналд Рейгън,  Джон Уейн, Кърк Дъглас и режисьора Ото Преминджър.

2_6dWjLXYuo9Z4

3. Тhe Program(2015)

Седемкратният шампион на Тур Дьо Франс Ланс Армстронг преборва рака, но губи битката с егото. Допинг патерицата му осигурява перфектният живот и кариера, но до време. Накрая свършва със закъсняла праймтайм изповед при Опра. Това, разбира се, не пречи възхищението ми към истинският Ланс да остане непроменено. Бен Фостър физически изнася добре тежката роля, но Стивън Фриърс представя Ланс единствено като мошеник, а само от придържане към фактите изкуство не става. Иначе е приятно е да се види Джеси-Breaking Bad-Племънс вътре.

brooklyn

4. Brooklyn(2015)
Неволите на емигранта вълнуват не само българският кинематограф. Тук на фокус е историята на оправна ирландска девойка прекосила океана, за да търси по-добър живот в едноименния квартал на Манхатън, явяващ се последна гара за стотици нейни авантюристични сънародници. Любов на дълги разстояния, тяга към родината и смътно чувство на дълг в сянката на статуята на Густав Айфел от Liberty Island. Дяволски скучен за гледане, но с безспорни операторски достойнства и верни хуманистични конотации към днешния цайтгайст. Апропо, кой да е разказ на Уилям Тревър е къде-къде по-вълнуващ.

Бен X (2007)

5.Бен X (2007)
Малко въздух от старите ленти. Бен X  присяда като социално безпощадните драми с малолетни килъри на Гюс ван Сант и в същото време носи белезите на хорър-поезията на романиста Йон Линдквист (“Пусни ме да вляза”). Прагматично здравословният въпрос как да се балансира между реално и виртуално тук е запратен по дяволите. За съжаление, second life експириънсът на дневна светлина не помага. Главният герой, готик-геймър-романтик(актьор умишлено избран по-възрастен от персонажа си ученик ), се сблъсква с реалността в най-кошмарния й вариант.

4.00 avg. rating (84% score) - 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.