Анджелина и Брад, или мокро в мокро като за последно

1. By The Sea (2015)
Когато правят секс Анджелина Джоли и Брад Пит няма кого да си представят. А сега сериозно, By The Sea е крайно симпатичен проект на Анджелина Джоли с европейска визия и класна игра на двамата с Брад Пит. Писател и екс танцьорка давят семейна и творческа скръб в прекрасен хотел на малтийски остров(мизансценът от сватбата им в живота), през носталгичната и дотехнологична бленда на седемдесетте. За дразнител на оправдано потиснатите Анджелина Джоли и Брад Пит друго семейство, жизнено и енергично, им са съседи – Мелвил Пупо (от С лице надолу на Камен Калев) и крехката Мелани Лорен(Inglorious Basterds). Сексидолите Джоли и Пит стават воайори. Умна подигравка с кичозния имидж, който по дифолт им се лепи.

Spotlight

2. Spotlight (2015) СПОТЛАЙТ, с два оскара(2016) в категориите Best Motion Picture of the Year и Best Writing, Original Screenplay, e aмерикански до последната буква на своя тру-стори-сценарий (водещ е текстът, а не внушенията на картината). Отряд разследващи журналисти от Бостън Глоуб се изправят срещу католическата църква, злоупотребяваща в продължение на десетилетия с властта си, за да потули сексуалните извращения на стотици педофили в расо. Spotlight се гледа на един дъх, заради публицистичните подвизи, справедливата(не сълзлива) кауза и смисъла да се бориш с автоцензурата и безразличието, поощряващи злото. Майкъл Кийтън и Марк Ръфало правят всичко възможно, за да изумят с автентичност и почтеност прототипите си от вестника.

Steve Jobs (2015)

3. Steve Jobs (2015) Аарон Соркин конструира наратива си в километрични и скоротевични диалози в интериор, малко преди публичните презентации на три ключови продукта от биографията на Джобс -Next, Mackintosh, IMac. Спойката са флашбеци с генезиса на конфликти с най-важните му хора, които Дани Бойл миксира толкова добре, колкото Майкъл Фасбендер олицетворява прословутото изкривяване на реалността на гениалния си герой. Сет Роугън като Стив Возняк е лек в лошия смисъл на думата, а Кейт Уинслет/ Джоана Хофман през повечето време e натоварена да произвежда еднотипни призиви към шефа си. Иначе патосът, колкото и да се правиш на корав вълнува и още как.

freeheld

4. Freeheld(2015) Джулиън Мур, одрала кожата на Мадона, се бори за едноправни права на лесбийките в актуалната драма на Peter Sollett. По истински случай от началото на милениума, в окръг Джърси. Бекъп осигуряват Майкъл Шанън и страхотният candy мъник Елън Пейдж. Milk  в женски вариант. Не изглежда точно поръчков, нито обслужващ ЛГБТ и куир oбществото. “Розовият” Стив Карел се развихря най-нашироко вътре.

House of Sand and Fog movie

5. House of Sand and Fog (2003) е в петорката не за друго, а защото чак сега видяхме в каква литературна драма ел ей мужикът Vadim Perelman е накиснал големия Бен Кингсли и вечновлажната Дженифър Конъли. Книгата е била хит за времето си – емигранти, културно неразбирателство, бюрократско насилие, летален масов край – сюжетът има всичко, за да събуди и твоето парче от колективната вина. Кингсли играе арабин, екс полковник от режима в Иран, възползвал се от общинска грешка, за да придобие фамилното бунгало на и без това нестабилната и самотна Джен. Двете страни са репресирани от своята система, политическа и народопсихологическа в еднаква степен, а с течение на филма това се буквализира методично и физически, не без помощта на един адски слаб актьор, играещ полицай хлътнал по Конъли.
Слаб 2.

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.