Богаташ-филантроп, мега цици и Никол в пустиня

Кралицата на пустинята (2015) Разточителен исторически проект за наститеният с приключения живот на британската аристостократка Гертруд Бел (1868–1926), сред пясъците на Мароко. Емоционалните трепети на Никол Кидман, Джеймс Франко и Робърт Патинсън засенчват пясъчни бури и политически колизии в първия филм на Херцог от 5 години насам.

slider4---Copy

This is 40(2012) Произвеждаща прозявки и недоумение комедия на уж некоректно смелия Джъд Апатоу(“Позабременяла”) за битието на тия зад цифрата от заглавието. Все пак кастът е симпатичен: Лесли Ман, Пол Ръд, Джейсън Сийгъл, Мелиса МакКарти, мега-циците на Фокс, Джон Литгоу, Албърт Брукс и Крис О’Дауд. Друго не може и не бива да се казва.

Felony

Felony (2013)  Чудесен австралиийски филм по сценарий на титуляра му – Джоел Еджертън. Малко напомня Copland и двайсе други филма за кодекса на полицая, но с фокус върху това какво е да си съдник.
Минал отвъд демаркационната линия на съвестта, блюстителят на реда на Джоел има проблем със съвестта, своята лична и “колективната” на колегите си. Да, като в “Механикът” на Бейл, но без крийпи превъплъщения, арт-внушения и загадки, а със солидно, старомодно изграждане на характери. Очаквано брилянтен Том Уилкинсън.

hombre-film

Oмбре (2014) е разписан от харесвания и уважаван от нас автор Емил Тонев (“Граница”). Валери Йорданов е градски хаймана-беглец, попаднал в скрито в гората колоритно микро-общество от декласирани елементи, който застрашава илюзията за романтика на анархо-чешитите. Писан първоначално за Чочо Попйорданов (първо сценарий, после роман, после може би нов сценарий), текстът отлежавал адски дълго по чекмеджетата преди Захари Паунов, лека му пръст, да го реализира. С оглед мъжкарскарската ийстърн-меланхолия на Тонев и личният ангажимент на актьорите(само Стефка Янорова и Валери Йорданов не фалшеят) да превърнат това начинание в продукт няма да коментираме визията, преценете си сами.

The Secret in Their Eyes (2009)

The Secret in Their Eyes (2009) е оригиналът, по който наскоро Холивуд направи римейк (достатъчно различен и силен) с Кидман и Джулия Робъртс. Стабилен във всяко едно отношение, филма на Juan José Campanella е микс от два разказа в различни времена и отворен финал – единият разказ е ретроспектива на задънено разследване на особено жестоко убийство разказана двайсе години по-късно от водещата фигура на следователя, решил да опише случая си в книга. Вторият разказ е пропуснатата му любов с прокурорката по делото, на която разказва намерението си. Като трети елемент в пирамидата, развръзката идва едва когато двата предни разказа се срещнат. И е неочаквана.

The Benefactor (2014)

The Benefactor (2014) Ричард Гиър е богаташ-филантроп, неволно предизвикал смъртта на своите най-добри приятели. Неизказаната вина го прави тежък морфинист. Дъщерята на загиналите му приятели е сламката, за която се хваща.
Звучи по-добре отколкото е. Гиър, разбира се, има потенциал отвъд чара на шейсегодишен коцкар, но няма кой да го усвои. “Изплуването” на повърхността е механично извървяно по права линия, без сериозно уважение към работната проблематика.

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.