The Witch / Вещицата (2015)

Нова Англия, 1630. Семейство отлъчило се от своята колония преживява серия ескалиращи в кресчендо събития, насъскващи ги един срещу друг.
The Witch / Вещицата (2015) е режисьорският дебют на Робърт Егърс (The Lighthouse). Великолепно заснет, дизайниран до последния детайл (както е и вторият филм на Егърс), с почти шекспиров диалог, пречупен през сленга на първите колониалисти в Северна Америка. Използвани са готическите фолк-стереотипи, персонифициращи злото – враната, черния козел, даже заека не са това, което изглеждат. Точно в този исторически период реалност, поверие и измислица са едно и също нещо, твърди Егърс, така че Вещицата излиза от жанровата рамка на субкултурата и се чете като семейна драма с елементи на свръхестествено.
Сатанистките “църкви” в Щатите боготворят филма. Факт е, че християнските предубеждения от епохата и въобще цялата религиозна “оптика” диктуваща стадния живот от това време е разглобена на съставните си части.


Момичето набедено за вещица (Аня Тейлър-Джой) напомня Кери от едноименния роман. Сам С. Кинг признава, че е останал ужасен от внушението на филма. Във Вещицата (2015) Егърс отрича да е търсил модерни алегории със статута на жената и паралели с феминисткия дискурс, което не пречи, който иска да открива такива. Страхотен каст и кинематография на Jarin Blaschke.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

1 thought on “The Witch / Вещицата (2015)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.