Фейк нобелист в The Wife / Съпругата (2017)

Двойка пътува към Стокхолм, където Нобеловият комитет ще награди мъжът с най-високото отличие за литература. Автор на редица бестселъри, ощастливеният писател (Джонатан Прайс) е неотлъчно придружаван от лоялната и поддържаща го публично (от 40 години) във всичко съпруга (Глен Клоуз). Сред антуражът е и неоторизираният биограф на Каселман/Прайс – Крисчън Слейтър. Последният открива поразителни несъответствия в стила на писателя преди и след срещата с бъдещата му съпруга. Разплитайки кълбото само потвърждава подозренията ни.

В случая не става обаче въпрос за буквално откраднато творчество или плагиатство (виж Big Eyes, Words ), а за съзнателно направени избори от мекушавост, страх – на талантливия и от мекушавост, страх и жадно его на бездарния, които избори ги поставят в доста любопитна ситуация, в която нищо не е черно-бяло, нито лесно за отсъждане. Джонатан Прайс (когото винаги бъркам с Терънс Стамп) е просто великолепен в ролята на фалшивия герой. Титуляр си остава фамозно и традиционно стабилната Глен Клоуз, около която гравитират всички повдигнати въпроси – докъде може да те отведе компромисът и какви са последствията за околните от такъв (синът на Каселман, също писател, е най-потърпевш от истината). В резултат имаме стегната драматургия, заострен до есенцията на темата сюжет, и, слава богу, издържан без излишни ефекти и обрати наратив. Бьорн Рунге (Happy End, 2011) си е свършил добре работата.

Освен за съжителството, буквално и преносно на гениалната искра с посредствеността, The Wife говори директно за статута на жената-автор и произхождащите от това специфики през различните десетилетия. Можеш ли, въобще човешко ли, е да се зарадваш на успеха си, когато си целия свят си само сянка.
Широкоспектърна картина за силна героиня от днешния ден, какъвто от тазгодишната реколта, но в съвсем друг нюанс е и Bird Box със Сандра Бълок.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “Фейк нобелист в The Wife / Съпругата (2017)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.