The Social Network


The Social Network

“Няма по-голямо нещастие днес от това да не бъдеш харесван.” Зейди Смит по повод  The Social Network и 2.0 vs.1.0 хората.


В годината, в която сп. Тime слага лицето на 26-годишния създател на Facebook Марк Зъкърбърг на корица, в The Social Network Дейвид Финчър му съставя Истинския профил. Локално погледнато, след The Social Network, разбираш колко прогресивно-агресивни могат да бъдат комплексираните хора в комбинация с талант и колко дълго време не си имал нищо против, същите да те водят за нослето. Глобално погледнато, фейсбук е микро огледало на шибания световен неолиберализъм, в който единствените опции са, както и в мережата, Share и Like. Dislike? Хм, този бутон е неактивен. Нехаресването е ретроградно, предмет на дизайнерската мода в Сохо. Опозиция няма и не може да съществува. Защо сп. Time сложиха Зъкърбърг, а не Джулиън Асандж (Wikileаks) за лице на годината? Независимо дали ще продава четка за зъби или собствения си естествен интелект, 2.0 човекът е пазарна кошница, а на комерса алтернатива няма. Изборът е да харесваш, да се споделяш пред другите преди да си го направил пред себе си. Да се конструираш чрез представителни извадки от чужди селекции.


still-of-jesse-eisenberg-and-rooney-mara-in-the-social-network

В The Social Network на Финчър има много и добре подбрана към днешния контекст старогръцка драма – мътните води на предателството и самоизяждането се леят щедро в компресиран с милиони букви текст от устите на красиви и самотни, XHTML богове. Действието се върти покрай две съдебни дела и произтичащите от тях равносметки. Старогръцка драма, казах. Монтажът е концептуален. Говорещият винаги е в кадър и обратното, както като чатиш не виждаш човека отсреща, докато не натисне send. Визитката на Финчър най- личи в момента със състезанието на гребците от Харвард, на фона абстрактния Трент Резнър и Atticus Ross.  Тимбърлейк е отличен като Шон Паркър, митичният създател на Napster, изиграл ролята на Мефистофел за Зъкърбърг. Джеси Айзенбърг също се е постарал да бъде достоверен на прототипа си известен с потенето и немигането си по време на неудобни публични диспути,  както и с емоционалната пустиня в душата си.

 

 

3.50 avg. rating (79% score) - 2 votes

, , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)