Новият Тарковски и Завръщане (2003)

Завръщане е големият дебют на младия Андрей Звягинцев (“Златен лъв” от Венеция 2003, номинация “Златен глобус”, още 27 награди и 12 номинации), който като рекламист с актьорско образование от RenТV, преработва с приятел продуцент (Дмитри Лесневски) сценарий, разказващ живота на двама братя и появилия се години след изоставянето им баща, когото познават само на снимка. Мълчалив и болезнено суров в методите си, той ги отвежда на загадъчно пътешествие около острови и езера, физическо и психическо предизвикателство за силите на децата.

Невъзможността за открита емоционална близост, спънатото от времето на отчуждение желание и неизбежното вътрешно израстване, макар и с цената на загуба, Звягинцев е разработил майсторски в една дълбоко трогателна история.

The-Return

Щедро титулуван със суперлативи, Звягинцев е определян за новия Тарковски. Работи с пестеливи средства. С тишината като копнеж по пасторал; тишината която заграбва многозначителност; мълчание, което носи пълнотата на изреченото слово.

Сам казва, че в Русия ако се занимаваш с кино е невъзможно да избягаш от неговото влияние. Очевидните сходства обаче не са повърхостни, а произтичат от аналогичното философско-съзерцателно отношение към нуждите на човешката душа. Реперите са минималистични.

Основен материал е солта на всички взаимоотношения  –  семейството. Наративът е мълчаливо разказан с перфектно дълги, драматично наситени природни кадри. Крайното въздействие припомня изначалната мисия на киното- прости, пълноокръвни истории, в които всяко сърце може да се огледа и намери.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 5 votes

1 thought on “Новият Тарковски и Завръщане (2003)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.