Човекът, който не беше там (2001) – когато гледаш едно нещо, ти го променяш

Били Боб Торнтън е Ед Крейн, бръснар втора “станция”(стол), дълбоко заседнал в собствените си отвлечени мисли. Не обича да подстригва, просто така му се е получило.

Както косата продължава да расте и след смъртта на човек, така и неудовлетворението на Крейн расте, въпреки че нито  той вижда истински другите, нито другите виждат него; никой даже не помни името му при втора среща.

Бракът му с Дорис -Франсис Макдормънд е загадка дори и за него. Когато разбира, че отношенията й със шефа (Джеймс Гандолфини) са повече от професионални, Ед, без излишно двоумене пуска план, с който се надява, че ще пребори лепкавата скука.

В един момент Скарлет Йохансон го нарича ентусиаст. Най-големият комплимент, който Ед е получавал.

The Man Who Wasn't There

Когато гледаш едно нещо, ти го променяш, затова перцепцията е субективна казва един от създателите на квантовата механика, нобелов лауреат и разработчик на атомната бомба, Вернер Хайзенбърг.

Неслучайно братя Коен слагат тези думи в своя герой, адвоката Руденшнайдър (Tony Shalhoub). И никога не знаеш в какво си се забъркал, докато не се забъркаш продължават Хайзенбърг Коен, колебаещи се между нестабилния Принцип на неопределеността и увереността на Айнщайн, че Господ все пак, едва ли хвърля зарове.

Огнеупорният на всички нелепи обрати стоицизъм на Ед, е представителен за философията на Джоел и Итън Коен. В The Man Who Wasn’t There знанието и действието на един човек отключват спираловиден домино ефект, в който причинителят е просто (безпомощен) наблюдател.

The Man Who Wasn’t There е много повече от черна крими комедия.

Това, което прилича на хумор, всъщност са поредица от остри ъгли в лабиринт, съставен от весел и непредсказуем Създател. Каменният фейс и прецизни като на каданс реакции на Били Боб показват перфектно разбиране и удоволствие от сценария на филм, ситуиран в 40-те, заел чудесното си заглавие от поема.

Откъсът от сонатата за пиано номер осем на Лудвиг ван Бетовен, който Бърди(Скарлет Йохнасон) изпълнява рядко е прилягал така плътно върху друг филм.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 7 votes

2 thoughts on “Човекът, който не беше там (2001) – когато гледаш едно нещо, ти го променяш

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.