Стийв Кугън е порнобарон в The Look of Love – филм за субкултурата на кабарето, стриптийза и списанията за възрастни

Живей все едно твоите предци живеят отново чрез теб. Старите гърци

Перифразирайки Богдан Русев*, може би някой ден Майкъл Уънтърботъм ще направи филм със Стив Кугън, който да не е още по-добър от предишните му филми със Стив Кугън. Но този ден няма да е днес, защото The Look of Love е най-сериозната му колаборация с актьора.

Пол Реймънд(1925-2008) e реална личност, истинското му име е Geoffrey Quinn. Кралят на Сохо от 60-те. Един от най-богатите верноподаници на Острова и сюприйм на Негово величество секса. В исторически план, нагонът на великобританеца (и американеца) рядко е имал шансът да бъде управляван от по-ловък капитан.

От златния си трон Пол Реймънд развива субкултурата на кабарето, стриптийза и списанията за възрастни. Бонвиван, олицетворение на вариететния блясък, заобиколен от дългокраки зайчета в коктейлни чаши и прочее движимо и недвижимо имущество. Лайфстайлът на богатите. Маниакални ексхибиционисти в режим на нонстоп его-пенетрация, пред светлините на медийните прожектори.

look of love cover

Уинтърботъм “сгъва” благодатния за киното био-материала в семейна драма. Залогът е дъщерята на Пол, Деби. Момичето расте под похлупак от кокаин, графична еротика и шампанско. Като свидетел на безбройните му връзки детството й е осакатено. Смърка и чука в компанията на “най-готиният татко”. Пробва се като певица в неговата програма, но опитът да възбуди клиентелата му е дилетантски. Животът й преминава в стремеж да го “догони”, затова преждевременното прегаряне е логичен завършек.

The Look of Love , man only

Истинският порнобарон и щерка му, кралицата на Сохо; апропо, Imogen Poots е неизмеримо по-секси версия

Във филма колелото е завъртяно. След като е погребал “най-скъпото” си, старият магнат стартира нов цикъл, този път с невръстната си внучка (Fawn James). Крахът в амбицията на Пол да се преживява като самодържец, е разказан през сцени, в противен случай щеше да е дидактична пропаганда. Кугън иронизира типажа си, без особена милост.  Казал си го е: Paul Raymond made his living off sex. I make my living by being funny. Загубата на Пол с реалността е облечена в дим от пури, тонове плът, в и извън дантела и традиционните за Кугън имитации на актъори, в случая Марлон Брандо от “Кръстникът”.

men only vintage magazine

Секс-флагманът на Пол, където дълго време звезда е майката на Деби, Jean Raymond

Всеки филм за комерсиалната страна на либидото съдържа потенция да бъде интересен. Историите на Хюз, Флинт и Хефнър винаги ще се котират, защото зад гламър-маските обикновено се крие кошмар на Гоя, огледало на графиня Ержбет Батори или портрет на Дориън Грей. Порното е нищо повече от битак на платонови сенки. Дори когато правим секс вкъщи, се съприкосновяваме не с партньора си, а със собствената си идея за тялото му. Шибана фантазия.
“The Look of Love”, разбира се, е ентъртеймънт и не мета-философства, а развива мотото на Даниъл Дей Луис oт “There Will Be Blood”, за това, как свършва всеки пич дръзнал да пресуши живота със сламка.

 

* по повод представянето на сборника с разкази “Смъртта не е за всеки” на Радослав Парушев, 2012

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.