УРОК – пробивът на Петър Вълчанов и Кристина Грозева

Адекватен, разбираем и искрен. Още първите 15 минути УРОК печели доверието и симпатиите на българския зрител, който гледа ново българско кино с любопитство и стаен дъх, да не вземат да го изложат отново. Сигурно помните вестникарските заглавия  „Учителка обра банка” по повод 37-годишната Поля Даскалова от Славяново , обрала плевенска банка през 2010. Драматургията в него изречение вдъхновява  независимия дебют (част от трилогия) на Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

THE LESSON
В откриващите първи пет минути виждаме провинциална учителка по английски (Маргита Гошева) с дух и ценности на това, което би трябвало да се нарича нормален човек, да провежда урок по морал и справедливост пред клас отчайващо дистанцирани и объркани малелетни, един които крадец.

Малка история-усилвател за голямата. Извънслужебно учителката прави преводи за фирма-менте. Отговорностите й вкъщи включват дете, домашните на учениците и виновната компания на безработен алкохолик (Иван Бърнев) хванал се да оправя кемпер, продажбата на който трябва да ги изведе на повърхността. Скоро разбира, че вноските за къщата вместо в банката мъжът й дава за счупения кемпер и съвсем скоро съдия изпълнител ще ги изхвърли на улицата.

Учителката пробва една по една всички теоретични възможности да събере парите. Прибягва до “помощта” на лихвар (страхотен Стефан Денолюбов). Пропадането е временно забавено, защото парите от преводите, с които вярва, че ще се разплати, губи. Баща й е богат, но унижението, което трябва да изтърпи й идва свръх. Изнудвана, обиждана и обект на стандартна за ширините ни враждебност героинята действа в режим на самоотговорност, сподавена, благодаряща на безчовечни чиновници.

В деня, в който тръгва да предостави тялото си за злоупотреба взима решението да използва детския пистолет озовал се в чантата й след училищна сценка. И влиза в банка. Малката история от началото става още по-хубава в края.

Екипът на “Урок”е свършил работата си така, че въпреки тъжния роден контекст историята звучи универсално.  Постоянен ритъм, добре монтиран разказ, воден от действие, а не от думи. Драмата камерата и публиката следят върху лицето на Маргита Гошева (напомня Мария Каварджикова). С Иван Бърнев, семейство и извън филма, двамата са перфектният избор.

“Le Doulos” от 1962-ра Жан-Пиер Мелвил слага под надслова “Човек избира да умре или да лъже”. Социално критичният заряд на “Урок” е към замаскираната с финансови термини духовна мизерия. Когато се окажеш жертва на безчовечност, поведението ти опровергава собствените ти очаквания.

Безчовечността ограбва достойнството, поражда ексцесии.  Дискусията може да се задълбае перифразирайки проф. Ивайло Дичев, с (донякъде реторичния) въпрос, какъв е сега този филм? Десен, мотивиран от йерархии и качество. Или ляв, противопоставящ се на неолибералната монетаризация на човешките отношения?

Фестивални награди и номинации на филма “Урок”(дo 08.03.2015):
Златна роза ’14 – Специалната награда на град Варна, Наградата на гилдия „Критика” към СБФД, Наградата на акредитираните журналисти Сан Себастиан ’14 – Награда за най-добър нов режисьор Гьотеборг ’15 – Международна награда за дебют „Ингмар Бергман” Солун ’14 – Най-добър сценарий и „Бронзов Александър” Токио ’14 – Специалната награда на журито; номинация за Голямата награда „Токио” Варшава ’14 – Наградата в програма „1-2 Competition” (поделена с шведския Hur man stoppar ett bröllop) Анже ’15 – Най-добра актриса (Маргита Гошева) МФФ „Орхидея” (Еквадор) ’14 – Най-добър филм „Молодист”, Киев ’14 – Наградата на ФИПРЕССИ

УРОК е част от фестивалната програма на София Филм Фест 2015

5.00 avg. rating (99% score) - 5 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.