Информаторът: Мат Деймън е агент 014 – два пъти по-умен от 007


The Informant!

The Informant! /Информаторът (2009)

Всеки знае какво е усещането да не можеш да спреш да лъжеш и с всяка следваща лъжа да затъваш все повече и повече. Малцина обаче го правят с размаха и мащабите на Мат Деймън в The Informant!

Ако човек е голям колкото мечтите си, то освен мечтател Марк Уитъкър  е и добре платен вицепрезидент на компания монополист в хранителния бизнес, която договаря  под масата фиксирани цени с международните си партньори.

Краката на лъжата са къси, затова за безкрайните си командировки Марк кръстосва небето.

the_informant

Работата му сам казва, предлага да живее хиляда различни живота. Той си избира този на агент 014 – “два пъти по-умен от 007”. Икономическите престъпления, в които е замесен са повод по своя инициатива, да стане информатор на ФБР с над двеста тайни записа. Двойният му живот е допълнително усложнен от непредсказуемите номера, които съзнанието му погажда. Истината е че Марк рядко настига фантазиите си.

Паралелите, които “открива” между себе си и  “Изгряващото слънце” на Крайтън и с Том Круз във “Фирмата” го опияняват и вдъхновяват.

Марк/Деймън е смешен, но не и карикатурен. Шарените му вратовръзки, мустаци и кичозен пръстен сякаш идват от ГДР. От надписите до музиката, визията е ретро.

С фокус към противоречивото и  комичното, The Informant! е повече камерна човешка история, отколкото корпоративен шпионски трълър.  Содърбърг отново ни дава най-доброто от себе си.

http://www.youtube.com/watch?v=6TvW4AuVCsM – истинският Марк.

 

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

, , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)