The Edukators (2004) – всяко биещо сърце е клетка на революцията

The Edukators

The Edukators (2004)

Юле бачка сервитьорка в ресторант, където разликата между чаши за ликьор и чаши за бренди е от първостепенно значение. Изчислила е, че за 9 години ще изплати SLR Мерцедес-а, който предната година голфът й е имал късмета да удари. Иначе участва по протести срещу същите тези, които ежедневно обслужва с менюто.
Отчаяна от перспективите, Юле става пълноправен член на The Edukators -анонимни активисти, чийто обект са мастите членове на обществото.

The-Educators

Веднъж фиксирали жертвата, те влизат с взлом в дома й, преаранжират в инсталация части от интериора и си излизат, без да откраднат нищо. Техен подпис са бележките “Дните на богатство свършиха”, “Всяко сърце е революционна клетка” и други в този дух. Водени от идеалистични леви идеи, “възпитателите” правят грешен ход в ситуация, в която предварителните планове се объркват. Оказват се с нежелан заложник, собственик на ударения от Юле мерцедес, който за капак на всичко, е и с богат анархо-опит от революционната 68-ма.

Романтиката се изпарява, когато установилият се любовен триъгълник взима та не им понася, а в диалектичните спорове с заложника-капиталист риториката им понякога издиша. Крими съспенсът е жертван в идеализирането на младежкия бунт, чиято изобретателност и находчивост  като на филм заобикаля капаните на системата. В крайна сметка The Edukators, е приятен (напомня “Вълната”) германски филм, задържал погледа си в класовата пропаст, която дирижираната от угоени корпоративни вратове съвременна демокрация бодро насърчава.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “The Edukators (2004) – всяко биещо сърце е клетка на революцията

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.