The Door


The Door

Мадс Микелсен-Давид успява да се върне назад във времето и да предотврати нелепата смърт на дъщеря си. Това обаче е за сметка на старото му аз, което съвсем нелитературно си отива, не без негова помощ. Зад съседската ограда нещата не са по-различни. Усложненията се катализират от появата на бъдещата версия на Мая- жена му, водена от неистовото желание също да бъде близо до дъщеря им. За да се случи това, сегашното й аз трябва да бъде премахнато.

Door

Сценарият е по текст на писателя Akif Pirinçc и очевидно е страхотен. Пo изобретателнa находчивост и атмосфера Тhe Door много напомня на  The Bothersome man. Хорър няма, но филмът въздейства като “чуковете” на Михаел Ханеке. Зад каменния фейс на Мадс, както винаги гори отчаяние. Героят му е успешен концептуален живописец, предстои му участие в “Документа”.
Германецът Anno Saul е режисирал материала минималистично, заобикаляйки ловко изкушенията за лесни ефекти. Ако искаш да промениш хода на съдбата, то тя ще те застави да се справиш със себе си. Ако не си готов за заморасправа – губиш. Ако си готов – губиш двойно. Философските размишления обаче едва ли ще възпрат пичовете от Холивуд, които догодина сто на сто ще сглобят римейк.

По внимателния си подбор към роли-  Valhalla Rising Coco Chanel & Igor Stravinsky, Casino Royale Prag, поведение и артистичност, Мадс Микелсен адски ми напомня Виго Мортенсън. Той обаче го води с три издадени сидита като джаз музикант.

 

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

, , , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)