Джеп Гамбардела от Великата красота в The Consequences of Love (2004)

Лошият късмет не съществува. Това е изобретение на нещастниците. И на бедните. “Последиците на любовта”

Тита ди Джироламо е круширал с дълг към мафията бизнес консултант. В резултат на това е изолиран от десетилетие в Италианска Швейцария. Функцията му към октопода е веднъж седмично да транспортира куфарчета мръсни пари. Какво знаем за Тита? Веднъж седмично си инжектира хероин. Веднъж годишно си пречиства кръвта. Между тези три рутинни действия  убива скука в лоби бара на хотела си. Свидетели на неговата изрядност и непроницаемост са красивата рецепционистка София, анонимна влюбена камериерка и едно разорено семейство аристократи (прототип на двойката със синя кръв във “Великата красота”, която всеки може да наеме за събитието си под наем), което Тита подслушва нощем със стетоскоп, и с което играе комар.
Освен от незначителност, Тита страда и от безсъние. Най-смелата му постъпка е да седне на бара пред момичето, проявяващо интерес към него от години. Децата му не искат да го чуят дори и по телефона. Интермедия, която понася със самообладание на ронин. За да умреш по сърцат начин се иска кураж – когато говори на другите, Джироламо говори за себе си, когато другите говорят за себе си – говорят за него.
Но нищото се случва по всевъзможни интересни начини. Гаф с куфарчетата му навлича гнева на коза ностра, точно когато чувствата му са на път да бъдат споделени. Точно когато любовта помита бетонно изградената рутина.

The Consequences of Love (2004)

Трип-хоп моментите, редувани с класически мотиви са особено сполучливи, а камерата внимава за меланхолията, като буквално облизва, често с дразнещо бавен “език” всяка сцена. Паоло Сорентино (Великата красота) явно умее да взима най-доброто от Тони Сервило – тук с лице на покер играч, чувствителен към нюансите на тъгата. Напомня литературните герои на Алберто Моравия. Любим епизод: мъж загледал се в отминаваща жена се блъска в стълб. Воайорът  Сервило е на прозореца си. Комичната ситуация не чуква дори ъгълчетата на устата му.

В условно криминалната си рамка, Le conseguenze dell’amore(2004) е камерна човешка история. В бележника си срещу бъдещи планове Тита вписва: да внимавам с последствията на любовта. Не се само че не внимава, ами и свършва с цимент в устата (препратка към Тони Сервило в сагата за неаполитанската мафия “Гомора”). The Consequences of Love е и филмът с най-красива трактовка за приятелството, който съм гледал. Последните кадри с приятеля на Тита Дино Джуфре, кацнал да поправя кабел на върха на заснежен електрически стълб, се помнят завинаги.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.