The Consequences of Love


The Consequences of Love (2004)

Лошият късмет не съществува. Това е изобретение на нещастниците. И на бедните. “Последиците на любовта”

Тита ди Джироламо изкупва дълг към мафията, изолирала го от почти десетилетие в Италианска Швейцария. Веднъж седмично транспортира куфарчета с мръсни пари. Веднъж седмично си инжектира хероин. Веднъж годишно си пречиства кръвта. Между тези три рутинни действия скуката убива в лоби бара на хотела. Свидетели на неговата изрядност и непроницаемост са красивата рецепционистка София, анонимна влюбена камериерка и едно разорено семейство, което подслушва нощем със стетоскоп, и с което играе комар.
Освен от незначителност, Тита страда и от безсъние. Децата му не искат да го чуят дори и по телефона. Интермедия, която понася със самообладанието на ронин. За да умреш по сърцат начин, се иска кураж – когато говори на другите, Джироламо говори за себе си, а когато другите говорят за себе си, говорят за него.
Но нищото се случва по всевъзможни интересни начини. Гаф с куфарчетата му навлича гнева на коза ностра, точно когато чувствата му са на път да бъдат споделени.

leconseguenzedellamorep

Трип-хоп моментите, редувани с класически мотиви са особено сполучливи, а камерата внимава за меланхолията. Паоло Сорентино (Великата красота) явно умее да взима най-доброто от Тони Сервило – тук с лице на покер играч, чувствителен към нюансите на тъгата. Напомня литературните герои на Алберто Моравия. Любим епизод: мъж загледал се в отминаваща жена се блъска в стълб. Воайорът  Сервило е на прозореца си. Комичната ситуация не чуква дори ъгълчетата на устата му.

В условно криминалната си рамка, Le conseguenze dell’amore(2004) е камерна човешка история. И може би най-красивият, който съм гледал за приятелството.

5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

, , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)