След 19 награди от световни кинофестивали, The Bothersome Man (2006) определено спечели и нашето възхищение

The Bothersome Man/ Неуместният човек е на четирийсет и се казва Андреас. Андреас започва работа като счетоводител в смущаващо подреден град, без никакво разумно обяснение за своето местоположение. Обкръжението от офисни клонинги му осигурява достатъчно кеш, кола, програмирана да мисли само за дизайн жена. В The Bothersome Man всичко е като в реклама за паста за зъби. Сексът винаги е в една и съща поза, виното винаги се пие в подходящите чаши, разговорите, ако не са за мебели са за цветовете на интериора. Дори опитите на Андреас да избяга чрез саморазрушение се оказват невъзможни. Унифицираните порядки в това общество са диктувани от негласни правила за щастие, които изключват неуместни въпроси,  разговори и дълбоки взаимоотношения.

BASIC

Тук-там обаче се виждат бъгове, като нанизан върху градска ограда костюмар например, или копнеещ по аромата на какао и истинска музика човечец. Последният всъщност открива в мазето си цепнатина, пропускаща изчезналите за сетивата дразнения, пред която двамата с Андреас благоговеят.

The Bothersome Man

В тая снимка арт вдъхновението от Jeff Wall и неговата работа After “Invisible Man” by Ralph Ellison, the Prologue от 200-та е ярко осветено.

С 19 награди от световни кинофестивали работата на Jens Lien безспорно е добре разчетена. В изведената до крайност разлика между живия Андреас и апатичните хуманоиди авторското предупреждение в The Bothersome Man е недвусмислено тревожно. Стъпилият върху алиенацията, маргиналността  и други репресивни механизми третиращи човешкото същество като обект, сценарият на Per Schreiner търпи различни интерпретации, най-лесните от които ще замесят имената на Кафка и Оруел. В крайна метка тази дистопия може да бъде от части метафора на изродения в психопатология идеализъм; критика на новия култ на “щастливите” фашисти, както и носталгия по изгубения първообраз.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.