Голямата Сделка търси нови опорни точки за душата

the big kahuna

The Big Kahuna (1999) е превъзходна камерна пиеса, написана и адаптирана от Roger Rueff за талантливия театрален и кино режисьор John Swanbeck.

Лари (Kevin Spacey) и Фил (Danny DeVito) са търговски пътници стискали твърде много ръце на други безлични посредници, за да остане самооценката им висока. Представящ креативното острие на компанията им за лубриканти и други смазочни материали (страшна ирония), в помощ на Лари и Фил е изпратен новобранец в маркетинга, затова пък принципен до мозъка на младите си кости баптист, Боб (Peter Facinelli).

В апартамет на 16-и етаж в сграда пълна с клонинги с баджове на търговски пътници, потната от нерви тройка тръпне в очакване на Мистър Голямата клечка, чийто едър капитал е жизненоважен за оцеляването на уморените от лъжи и подмазване Лари и Фил.

big-kahuna-original

И тримата са отказали наскоро по нещо. Лари цигарите, Фил алкохола, Боб, на думи, цялата светска измама.
В чакалнята на 16-и, ограбени от изборите си, менторите-без-ученици наставляват младока. Търсещ нови опорни точки за душата ДеВито  разказва на Спейси трогателен сън:

– Отварям гардероба, Лари, и виждам Бог. С лъвска глава и детско тяло, да плаче на тъмно в ъгъла. Няма нищо, Господи, аз ще ти помогна.

След бизнес-парти в апартамента, Спейси и ДеВито с ужас установяват, че без да я разпознаят Голямата риба все пак е присъствала в апартамента и Боб-баптиста, е бил нейн душеприказчик на бара. Насъскват Боб по дирите му да поправи грешката като предаде визитните им картички и уговори нова среща.

Боб пропуска обаче и този шанс, като намира за по-важно да говори на Голямата риба за Джизъс. Повод ДеВито да лубрикира Боб-баптиста с тежък монолог, за това какво означава характер, какво честността и каква е разликата между агитация и приятелство.

Ето какво казва част от дългия напоителен, стил Джил Скот Херон речитатив на Baz Luhrmann накрая:

Advice is
a form of nostalgia.
Dispensing it is a way of fishing the past
from the disposal,
wiping it off,
painting over the ugly parts..
and recycling it
for more than it’s worth.

 

 

 

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

1 thought on “Голямата Сделка търси нови опорни точки за душата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.