Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд (2002)

assassination-of-jesse-james

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford oтказва много хора още с дължината на заглавието си. На Andrew Dominik (Chopper) обаче едва ли пука от това. Прочитът на убийството на документално най-известният северноамерикански бандит е колкото авторски толкова и исторически коректен.

The Assassination of Jesse James

Наследниците на Джеси определят лентата като “най-достоверната”. И Брад Пит не пести похвали – ” това е ролята, която мечтаех да снимам”. Действието е лепкаво, протяжно, без грам уестърн романтика. Акцентът е върху диалозите на антуража на Джеси, напрежението, страховете, и плановете им за “преврат”, докато загубилият се в своя имидж хегемон (Пит) бавно полудява. Последните двайсет минути са наистина брилянтни. Юда-та Кейси  Афлек, пътуващ чучело-герой с театрален грим и древногръцки патос, забавлява американски селяни с читалищна постановка, в която отново и отново преиграва ролята си в  “геройския” акт. Мислех, че Америка ще ми ръкопляска, казва накрая разочарован… Единственото, с което се сблъсква обаче до края на живота си е презрение.  Брат му (Сам Рокуел), неволен съучастник в престъплението и партньор в самодейния театър преживява драматично малодушието си.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

2 thoughts on “Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд (2002)

  1. Пропуснал си само да отбележиш какво прави Роджър Дийкинс. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.