Американизацията на Емили(1964) – любопитен поглед към средата на 60-те

Американизацията на Емили(1964)

Когато войната погледнала в очите капитан Чарли Мадисън, той разбира, че в смъртта няма и не може да има героизъм, а ценностите, позволяващи масовото изтребление на човеци, като родолюбие, хуманизъм и чест, са нищо повече от маша, с която политиците поддържат дистанционно, вечния огън на омразата.

На въпроса каква религия изповядва, от този момент нататък капитан Чарли Мадисън непоколебимо отговаря: Практикуващ страхливец. Не може да се отрече, че философията му е повече от жизнеутвърждаваща.

Чарли не вижда нищо аморално в това, че иска да бъде жив. Службата му на момче за всичко (гурме-реквизитор), го задоволява напълно. Негова отговорност е всичко, което влиза в устата, дробовете и черния дроб на началника му и неговите високопоставени приятелчета, да бъде от най-високо качество.

The americanization of Emily

Деловите ангажименти го срещат с неговия антипод, Емили. Високо-нравствена блондинка, която се влюбва във войниците в последния ден от отпуската им, за да не се разочарова от реалността, и която смята, че носи британското чувство за морал по рождение. А то повелява да се умира за родината с усмивка, и колкото се може по редовно.

Независимо от искрите, които прехвърчат от триенето на двете твърди тела, кутиите с шоколадови бонбони, които практичният Чарли носи на първата среща я отвращават-  не може да си угаждаш докато страната ти е във война. Подкупващото и изкушаващо, сладкото  става нарицателно за това което Емили нарича американизация – нравствена неустойчивост, егоизъм, нарцисизъм, чувство за превъзходство над целия свят.

По време на конското,  Чарли получава една изключително налудна заповед, която изглежда ще преобърне цялата му философия с краката нагоре – самоубийствена мисия да увековечи с кинокамера смъртта на първия паднал за родината моряк, в дълго готвения десант на съюзниците на френския бряг.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Сценарият на Пади Чайефски е гениален , това прави  Американизацията на Емили (1964) много рядка птица. Прозренията в текста са равни с тези на Джоузеф Хелър. Няма такъв филм за войната.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

2 thoughts on “Американизацията на Емили(1964) – любопитен поглед към средата на 60-те

  1. >Смаян съм от факта, че Гарнър играе и до днес и то в комедийно сериалче, илъчвано и у нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.