Thank You for Smoking (2005): какво има зад димката на лобизма?

Thank You for Smoking  (2005)

“Tobacco is my favorite vegetable.”
― Frank Zappa

Thank You for Smoking на Джейсън Райтман от 2005 е сатирична комедия, която ни вкарва зад димните завеси на цигарения бизнес в Щатите. Гид в атракциона е Ник Нейлър(Аарън Екхарт)- лобист и вицепрезидент на асоциацията за изследвания  Биг Тобако.  Мисията му е да пропагандира абсолютната безвредност на тютюна и да сразява с аргументи медийните си противници, ако ще те да са и болни от рак деца. Най-добрите му приятели заемат аналогични на неговата длъжности в алкохолната и оръжейната индустрия. Помежду си се наричат търговци на смърт,  надцакват се със статистики, чия отрова взима повече жертви.  Основен противник на Ник е сенаторът на Уилям Мейси, който иска да наложи присъствието на череп и кости върху всяка една цигарена кутия.За да го обори Ник се съгласява на просторна статия пред коварна журналистка(секс сцените с Кейти Холмс са орязани по сциентоложката повеля на мъжа й Том Круз).

Thank You for Smoking

Това далеч не е типичния антисмоукинг филм (през целото време не се появява и една запален фас),  затова и адмирации на Сънданс през 2005-та с азаслужени. В желанието си да покаже на какво е готов човек, за да си изплати ипотеката, ироничният подход на Джейсън Райтман не подминава и двете страни на барикадата. Запомнящи се роли освен Аарън правят Мейси и капитанът на потъващия кораб-Робърт Дювал.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

още филми за лобисти: Казино Джак, Мис Слоун

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “Thank You for Smoking (2005): какво има зад димката на лобизма?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.