Радио шоу


Talk Radio

Преди Оливър Стоун да се захване да я филмира през 88-ма, Talk Radio е суперуспешна пиеса, написана и играна на Бродуей от Ерик Богосян. Само от май до ноември 87-ма има 120 представления! Две години по-късно Ерик ще мачка със следващото си велико театрално чудо – Sex, Drugs, Rock&Roll.

Може да се каже, че текстовете на Ерик ще са актуални и след сто години. Овчият характер на масовия индивид е издялан веднъж завинаги, а хиперкритичният език на Богосян човърка именно там – в стадните, обидни за интелекта рефлекси, в елементарните техники за манипулиране, в нормираното лустросано лицемерие от двете страни на класовата барикада. В репертоара му типажите са представителна извадка за своята прослойка, радикализирани в перфектния скеч, гиг, миниатюра.

talk

В Talk Radio Ерик Богосян е първокласен пърформър, такива каквито са стендъп легендите Джорд Карлин и Бил Хикс, например. Никой друг не може да пренесе на голям екран по-добре от него собственият му шедьовър. В негово лице Оливър Стоун получава златен пакет от акции. Филмът става тотален хит, влиянието му е ярко и до днес. Поведението на стандартния лоботомизиран американец е на масата за дисеция. Нищо язвително не е спестено. Радиоводещ на нощно предаване в Далас играе опасната роля на медиатор в лудницата на оскърбените и унижените. Юродив, шут стъпил върху рамената на недъгавата паплач, с мечти в национален мащаб. В ефира дава глас на пълен каталог откачалки. Менажира ги с пулта така както звероукротител шиба с камшик скопените, но все още със зъби животни. Психотерапевтира фриковете само доколкото може да устои на изкушението за сарказъм и ирония, погнусата е голяма. Контрата, разбира се, остава у него, собственикът на препълнено с бали боклук бунище. Проповядването е до време. После пада в краката на варварите.
Прекрасно камео на Майкъл Уинкот и солиден Алек Болдуин!

 

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

, , , , , , , , , , , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)