Starred Up – шапки долу пред Дейвид Макензи

Starred Up / Към звездите (2013) е филмът, за който Дейвид Макензи говори в края на това интервю на Светослав Тодоров. Затворническа драма с дебел пласт истинност от затворническия сленг, йерархия и поведение до ролевите модели, насилие и гнилост на системата, насърчаваща всичко това.

Фикцията не е художественo изведена като в Bronson, фокусът е върху човешките емоции в екстремално враждебна среда. Джак О’Конъл, двайсет и пет годишен (от Несломен, The Liability), играе раслото в пансиони агресивно момче Ерик Лав, който за първи път прекарва повече секунди сс биологичния си баща (Бен Менделсън), едва след като попада в неговия затвор.

Помни го от свиждане, когато е бил на пет. Бащата иска да предпази сина си от него самия, но не притежава нито качествата нито контрола необходими за това. Затворът е последното място на света подходящо за израз на чувства. Обратно на Бен -страхът плюс липсата на словесен инвентар и и изразни средства превръщат момчето във високорисков нападател, готов да избухне всеки момент.

Буфер или катализатор за проблемите между двамата, се явява суперинтересната фигура на млад anger management терапевт. Tова, което той прави в часовете си с тях, постиженията му макар и временно допускани от управата, са нещо непоказвано в затворнически филм.

Starred Up

До края на филма не усетих, че няма саундтрак. Тежка, благодатна почва за голямо кино, използвана от писателя Jonathan Asser(с личен опит на надзирател-доброволец в затвор) и Макензи по възможно най-стегнатия докосващ начин. Доказателство са 16-те престижни награди на филма.

Бен Менделсън винаги е бил правдив и подобно философията на Изабел Юпер изгражда личности, а не типажи. Вместо познатия му дяволит присмехулен поглед, тук на въоръжение е съвсем друг арсенал. И независимо от физиката си, e, tough guy. Истинската звезда обаче, нормално, е Джак О’Конъл.

Вдъхновяващ както бе навремето Тим Рот в Made in Britain.

Starred Up е адски важен. Гравитира в естетическия диапазон на гореспоменатия Бронсън и Animal Factory.

П.П. Извод  от повторно гледане (2018): Дейвид Макензи е шибан гений.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.