Southpaw или ОБРАТЕН ГАРД обира всички тупалки за 2015-та

ОБРАТЕН ГАРД (2015) е за Били „Великия” Хоуп (Джейк Джиленхол), световен шампион в полутежка категория, изблъскал с юмруците си и кариера и семейство. Свикнал решенията за всичко да взема жена му Морийн (Рейчъл Макадамс), Били се потапя в безутешна скръб щом инцидент отнема живота на съпругата му. Изоставен от мениджър (Къртис „50 Cent” Джаксън) и френдовете, Хоуп ляга на дъното. Единственият му стимул да се изправи е дъщеричката му, отнета от агенция за закрила на детето. Както пише, че се прави на такъв етап в боксьорския жанр, Били се обръща за тренировки към честен и олдтаймер, неизкушен от черното тото в спорта. Тик Уилис (носителят на „Оскар” Форест Уитакър) е бивш боксьор, треньор за аматьори и спасителятвръжта за черните деца от предградията. Изкупление, падане, ставане, спечелване на доверие  – Антоан Фукуа (“Тренировъчен ден”, “Плачът на слънцето”, “Снайперистът”) спира влака на всички спирки от познатия маршрут. Сценарист е Кърт Сътър от сериала „Синове на анархията”. Саундтракът е продуциран от Phenomenal-ния Еминем, спряган в началото за титуляр на едно, слава богу, останало хипотетично продължение на “8-та миля”.

ОБРАТЕН ГАРД

Сюжетът сме го гледали милион пъти, но за пръв път с Джейк Джиленхол. С подострени скули на боксьор, поддържащ категория от години, той е черпил вдъхновение от играта на пуерториканеца Мигел Кото. Пърформънсът му ще му докара някоя и друга номинация.
Без да се отдалечава от ефектните дилеми зад ринга кръстосани със зрелищните сблъсъци на тепиха, ОБРАТЕН ГАРД преговаря поетичната антология на бокса, но ако искаш нещо по-сериозно по-добре прочети сборника с боксьорски разкази “Трудно дишане”(1993) на Палми Ранчев. Примерно.

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.