Червеният сив камион (2004) – да ти говорят със синтаксиса на Балканския полуостров

Червеният сив камион (2004)

Червеният сив камион е сръбски филм. Комедиен е дотолкова, доколкото са комедийни филмите на Алехандро Ходоровски, например. Както при Ходоровски, така и в Червеният сив камион аудиовизуалните изобретения са безброй. Едно от тях e героят на Сърджан Тодорович – току-що излязъл затворник, с вид на кисел чобанин и поклонник на марката Мерцедес Бенц (автомобилната емблема е татуировка на гърба му и фамилен герб). Гавран е и със собственоръчно татуиран питон върху пишката. Заради очната си аномалия (страхотна метафора, референция към Мики Рурк в Рибка-боец), Сърджан възприема света в сиво. Не в сиво са емоциите му, обаче.

Red Coloued Grey Truck

Лятото на 1991-ва. Докато Югославия се разпада, той и бременната му от друг, любов, пътуват от Белград до границата с Италия с откраднат камион Мерцедес Бенц-модел 1989, 1213. Пътят им е миниран със зони (почти театрално поставени) на добре познатото празнично, балканско ултранасилие, стрелящи попове (с Калашников, Божият глас се чува по-добре.), местни квазимодо, донжуани, двама садистични немеца и дузина обикновени, опиянени сепаратисти, всичките надрусани с турбофолк до козирката.

Финалната врътка, класическа за сръбския манталитет, заради весело-надменното презрение към съдбата, доказва за пореден път с абсолютна точност генеалогията на графита “Колумбе, да ти ебем и откритието.”

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

4/5 - (5 votes)
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.