Авторското кино на Содърбърг в Секс, Лъжи и Видео


Възмутително престъпно е поведението довело до липсата на инфо за Sex, Lies and Videotapes / Секс, Лъжи и Видео (1989) в movies.bg към днешна дата. Заглавието на Содърбърг двайсет години по-късно пак е легендарно. Жанровата му неопределеност е прелестна. Еротичният трилър и класическата драма се пресичат с елементи на артхаус и комедия.  В този филм съзнателно или не всеки е роб на плътската любов, крушенец на телесното.

Банално универсалният разказ на изневярата в основата е само отправна точка за изследване устойчивостта и променливостта на чувствата и инфантилните опити да стигнем до някакво разбиране за движещата им сила. Удивителна е ловката смяна на полюсите за вина у главните герои. За кратко преди да бъде шумно пометен, е маркиран даже възможен утопичен вариант за спасение от деструктивната тяга на секса.

Джеймс Спейдър и Анди Макдауъл никога не са били по-добри. Лаура сан Джакомо също. Нискобюджетната лента разчита на семпла конструкция и диалог, зареден с воайорски психологизъм и еротично напрежение. Изобилстващ от творчески находки в направата си Секс, Лъжи и Видео би трябвало да действа мотивиращо на всеки заел се с нещо креативно.

 

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

, , , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)