Robot & Frank (2012)- ‘ко пра’им с добавената реалност?

Robot & Frank

Изолиран от преклонната си възраст, Франк, пенсиониран обирджия, бори прогресивно отслабващата си памет с нов проект в любимата си област.  Програмиран да мисли за здравето му, робот серийно прозиводство му помага с най-доброто от алгоритмите в позитронните си вериги.

Заедно с криминалното си хоби, Франк движи и платонична връзка с библиотекарка, за която краде най-скъпата й книга (рядък Дон Кихот) с идеята по-късно да й я върне по ефектен начин.

* Това се случва в едно приятно-близко, мечтано от Айзък Азимов бъдеще на повсеместни антропоморфни A.I. , високоскоростни комуникации и ергономични като шоколадови играчки автомобили.

Robot & Frank

Robot & Frank е дълбоко затрогващ, нискобюджетен независим филм, който под шапката на изпреварилите кръгозора ни технологии комбинира елементи на крими, комедия, романс и драма.

С привидна лекота и леко горчив хумор, режисьорът Jake Schreier поставя под въпрос готовността на човек да се справи и борави с добавената от него самия реалност.

Франк Лангела изглежда възможно най-подходящият избор за едноименния си герой.  Естествено и без актъорски трикове, играта му успява да те въведе на територии, на които личните му душевни колебания и избори стават твои.

Роботът (с глас на Питър Саарсгард), като съучастник в “невинните” престъпления на Франк, изрича реплики, които провокират безрезервна емпатия и те карат да помислиш над неизбежния момент, в който етичната разнопоставеност във взаимоотношенията естествен-изкуствен интелект, вече няма да е сай-фай, а делнична ситуация.

Спойлер:

Библеотекарката всъщност е съпругата му, която грижливо поддържа флирта на Франк. Това по симаптичен начин припомня Петър Попзлатевия “И Господ слезе да ни види” и шизо-изпълненията на Самуел Финци.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.