Джармъш си преговаря азиатските влечения в Paterson (2016)

Новият Джармъш не извиква осакатяващо удоволствие. Подобно Пикасо и Джим (63) явно става жертва на инфантилния импулс да се завърне към детското в рисуването. И въпреки внушителната сбирка приятни автоцитати, в крайна сметка Патерсън е от полза на киномана колкото мокър кибрит.
Адам Драйвър върти геврека в едноименната дупка от Ню Джърси, излюпила поета Уилям Карлос Уилямс и ешелон дребни величия, закарфичени зад бара. В еднофамилна къщичка вечер драйвъра го чакат една яка индийка и един английски булдог – атмосферата е мечтателно-приповдигната като в коледен разказ на О’Хенри.

Индийската амели пулен мечтае да стане дизайнер, кънтри певица или поне сладкарка. Тя е артистична, красива и няма нищо против мизерията, напротив – силно подкрепя момчето си в писането. Монотонния делник с неизменния маршрут работа-вкъщи главният герой понася стоически, направо с дебилна невъзмутимост. Ден след ден – това е хронологически пресъздадено, вкъщи, в буса, след работа в уединение сред природата той движи химикалката, пълнейки тайния си бележник със семплата хайку поезия на Рон Паджет, любимец на Джармъш.

Paterson movie

Цели 118 минути Джармъш внушава  със сприхава воля правилната си концепция към скуката. Гласът на Драйвър(момчето е супер актьор) зад кадър миксира всяка дума в строфа и всяка строфа в куплет така, че да окуражи и обнадежди графомана, дремещ у всеки зрител. Съпорт на охенровската двойка е колоритна китка градски чешити, носители на не по-малко поетично съдържание от това на Драйвър, с типичните за режисьора отклонения по биографията на някое историческо лице.

Точно когато всичко естетически става прекалено азиатско, в икебаната влиза и истински японски поет, така де, да намести за всеки случай нещата. Пичът връчва поантата на покрусения от загубата на тефтера с творчеството си пишман-поет и си тръгва, точно както селебритита влизаха и излизаха в епизодите на Приятели.

Освен на начинаещите с Джармъш зрители, заглавието ще се хареса на всички нежни “изкушени от изкуството души”, заради което е й хейта по негов адрес. Захаросаната трактовка на анонимния човек и неговите духовни нужди, на човекът извън телевизора и политическото пространство ми се вижда нездрава и в ущърб на достойнството му.

П.П
в тази чудесна статия на сайта prozekcia.com е маркирано подробно и влиянието на Джармъш от азиатското кино

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.