Network/ Телевизионна мрежа (1976) – филмът, за който всички говорят, а малко са гледали

Network/ Телевизионна мрежа (1976)

В момента някой чете: Ironclad

Тoва е историята на Хауърд Бийл. Единственият човек убит заради ниския си рейтинг.

Телевизията и дистанционното е най-голямото постижение на обществото на спектакъла.

Не е нужно да си Ги де Бор, за да го проумееш. Легална дрога. Седиш пред монитора. Консумираш. Мислиш си, че живееш, но всъщност, просто заменяш личния си живот за този на другите, които играят, че живеят, срещу определена цифра. Един доста порочен инсепшън.

телевизионна мрежа

Network/Телевизионна мрежа започва с нервния срив на един телевизионен водещ, Хауърд Бийл (Питър Финч), чийто живот е минал в това да отразява скалъпени сензации. В момента, в който започва да говори истината пред камерта, го обвиняват за луд. Луд пророк. В интерес на истината, той реално полудява, но това е друг въпрос. Системата обича скалъпените сензации и лудият пророк става най-гледаният водещ в историята на корпоративния медиен гигант CBS. Стажантка в новинарския блок – изпълнителен продуцент Даяна Кристенсен (Фей Дънауей), жадна за успех независимо на каква цена,  се възползва от лабилността и месиански послания на Бийл и превръща гнева му в машина за пари. Сидни Лъмет, използва потенциала на актьорите си на сто процента, така както Стенли Кубрик направи в Доктор Стрейнждлав.

Телевизионна мрежа е класика – брутална и истинска, сбъднатата 1984-та на Оруел. Перфектно заснета и режисирана, с екплозивни изпълнения като това на Беатрис Стрейт, за което взима Оскар за Поддържаща женска роля. Освен нейния Оскар, Network  печели още 3 – Пади Чайефски за Най-добър оригинален сценарий, Питър Финч за Главна мъжка роля, Фей Дънауей за Главна женска роля.

10/10

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

6 thoughts on “Network/ Телевизионна мрежа (1976) – филмът, за който всички говорят, а малко са гледали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.