Narcos (S01) – в зооменажерията на наркобарона

Последно време се нароиха толкова филми за Пабло Ескобар, колкото минерални извори откриха на Марс: The Two Escobars ‘2010, страхотният документален The Sins of My Father ‘2009 и Escobar: Paradise Lost ‘2014.

Най-най-новият пък е Escobar – с Хавиер Бардем и Пeнелопе Крус. Сериалът Narcos е черешката в мейнстрийма за нарко-колумбийския фолклор. Авторите му (Carlo Bernard, Chris Brancato, Doug Miro, Paul Eckstein) са свършили добросъвестно работата си.

Появата и бързата мутация на картела Меделин са онагледени още от ембрионална фаза, когато Пабло още не е собственик на държавата си, а само куфарен търговец на кока за Маями Флорида.

Сериалът е богато подплътен с архивни кадри, а производството, дистрибуцията и икономическият растеж в най-смъртоносния бизнес са пресъздадени с брутална правдоподобност.


narcos

Едноличната диктатура на Пабло над политическия апарат в слаба Колумбия от осемдесетте е феномен без аналог. Причините за това са комплексни и почти винаги имат общо с двойният стандарт в политиката на Щатите към страните от региона.

Wagner Moura, почти винаги сниман отдолу, изгражда прекрасен образ. Приликата му с Камен Донев го правят още по-симпатичен, което влиза в противоречие с помитащата жестокост и терор, с които слага на колене няколко марионетни правителства.

Гледната точка в сериала върви между двата лагера, на зооменажерията на самозабравилия се барон и на подкрепените с US ченгета местни куки. Екшънът спазва биографичната рамка.

Темпото често пропада заради еднообразните дилеми в коридорите на властта, латино музиката също не може да компенсира липсата на достатъчно психологизъм, но внимателно подбрания каст държи вниманието до края. Американското ченге прилича на Брад Пит от “Седем”.

Който иска горната историята в по-малко художествен вид и вкопана в сложната мрежа от реални взаимоотношения и съдби нека гледа Sins of My Father“. През 2007-ма Nicolas Entel се свързва със сина на Ескобар, който от 93-та е в изгание в Аржентина с майка си и никога не се е връщал в Колумбия.

Животът на това момче, вече завършил индустриален дизайн практикуващ архитект, винаги е бил в постоянна заплаха. Гледната му точка пред камерата неподправено искрена.

След толкова много години, провокиран от Entel, той прави стъпка към помирение с децата на двамата видни политически дейци ликвидирани публично от баща му, самите те заемащи активна роля в политиката на съвременна Колумбия. Чудесен проект, носещ характера на документ с дългосрочно  послание.

4.00 avg. rating (85% score) - 2 votes

8 thoughts on “Narcos (S01) – в зооменажерията на наркобарона

    1. Fargo е маняшки и концептуално лоялен. Фрийман-Торнтън са голям тандем. Аз съм по-консервативен – Breaking Bad

  1. Под “нов” разбрах действащ в момента. И аз съм голям фен на Breaking Bad (естествено).
    Слава на Бога, че почнаха да правят такива качествени неща напоследък, че от 2-3г. нямам свободни повече от 40-50 мин. на ден, и успявам предимно на сериалчета да се хвърлям.

    1. от текущите чакам продължението на британския Black Mirror

  2. Много добра продукция, абсолютен фаворит е този сервирал за мен. Харесвам филми, които са базирани на истински истории, определено е по-въздействащо.

    1. препоръчвам ти тогава и Atlanta SO 1-2 и Better Call Saul 01-03. Иначе тези, които са базирани на евентуални бъдещи събития като Westworld SO 1-2, също могат да въздействат не по-малко :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.