В царството на пълнолунието (2012) – резерват за магията на детството

Moonrise Kingdom

On this spot, I will fight no more, forever! Вождът Джоузеф
Заклевам всички, тръгнали насам, да се загубят. Георги Рупчев

Детството е неизчерпаем източник на креативност и други драгоценни за живота суровини, твърди Уес Андерсън с новата си маниакално изпипана приказка за малкия-голям човек (разбирай юношата бледен), Moonrise Kingdom.

Moonrise Kingdom

Сниман на Fisher’s Island, New York, нa 16mm лента, филмът събира особено непопулярните сред тийннаборите си Kara Hayward и Jared Gilman за едно инстински драматично бягство от скучния свят на възрастните.

Момчето е бойскаут аутсайдер с боброва шапка и енциклопедични (и непрактични) познания за оцеляването в полеви условия. Сред интересите му особено място заемат индианските пътеки на черкасите, по чиито маршрут старателно планира общото бягство с дамата на храброто си сърце.

От своя страна тя е свободолюбиво фентъзи  момиче, непонасящо лицемерието на родителите си Бил Мъри и Франсис Макдормънд. В приключението участват още  отряд нахакани и самозабравили се скаути начело с Едуард Нортън, местният кротък и благодушен полицай Брус Уилис-любовник на Франсис, както и Харви Кайтел и Тилда Суинтън.

Бойскаутският лагер и много други чудати елементи са възстановка по собствената биография на Уес, който заедно с голяма част от актьорите, вместо хотел по време на снимките обитава ранчо на Newport Island, място “близо” до сюжета на Moonrise Kingdom. Режисьорският реверанс и внимание към решените да бранят чувствата и достойството си на живот и смърт невръстни любовници прави цялата магия.

П.П.

Още в този  дух в Submarine.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

2 thoughts on “В царството на пълнолунието (2012) – резерват за магията на детството

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.