Ти къде беше 2001-а, че не гледа Балът на чудовищата?

Балът на чудовищата (2001)

В imdb.com четох, че Monster’s Ball е сред най-надценяваните филми на десетилетието си. Пр положение, че вътре е Били Боб Торнтън, няма как да не се съглася. Единствените слаби актьори в каста са музикантите Мос Деф и Шон-а.к.а Пъф Деди-Комбс.
Участието им подобно на Andre 3000 в “Револвер”, Method Man в “The Mortician” и 50 Cents в-къде-ли-не,  освен че е застраховка “антирасизъм” си е чиста проба cross selling; тъп, но в пазарно време неизбежен ход.

Monster's Ball

Хийт Леджър, Били Боб и Питър Бойл(страшен!) са три поколения полски емигранти в Америка, мъже без жени, живеещи и умиращи под един покрив. В дома на Гротовски цари атмосфера на консервативни ценности и други форми на домашно насилие.

Семейният герб е в униформа. Професията “надзирател в затвора” се предава по кръвна линия. Макар с крак в гроба, дядото-хейтър задава общия милитъри-тон. Пръв бушоните прегаря внукът. Зеленият “слабак” се размеква от екзекуция на електрическия стол. Мразя те откак си се родил- екзекутира го с три думи после бащата.
Задръстените с отчаяние аорти, студената пот, счупеният характер, активното безсилие на никому нужната младост – всичко в актьорския реквизит на това шибано гениално наркоманче Хийт Леджър е истинско и категорично, като миниатюрната черна дупка от куршум нарушила целостта на тапицерията на евтин фотьойл.

В същата тази черна дупка, в която сам се е наврял и Били Боб надзърта Летисия/Холи Бери- прекрасен афро-елемент с абсолютно нулева икономическа стойност. (Именно нейния криминален съпруг сем. Гротовски  с благословията на конституцията на щата изпържват.) С големи “блажни” букви Били Боб кръщава новото си начинание на името й.

Но gas station-ът не е платноходка. Една бензиностанция не променя нищо, камо ли миналото; камо ли вредата от буквата на Закона- писан или неписан; вредата на езика- изговорен или премълчан.

Monster’s Ball  е за цветът на кожата, за балансиращата тежест на сладоледа. Даже имплементираната в разказа реплика “Продължаваме напред” не извиква жалки конотации.

Гледай до финала и пак ш’си говорим.

П.П.
Преди 6 години заех заглавието за разказ в лекия жанр на поп-журналистиката; предизвиках доволно количество злобни коментари

4.00 avg. rating (85% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.