Moneyball (2011) – обсесията да промениш правилата на играта, да застанеш на пътя на парите

Moneyball (2011)

Брад Пит е умен актьор, който избира старателно ролите си. За  образа на главния мениджър на Оуклънд Атлетикс в Moneyball, ако се съди по думите му, е чакал през целия си живот. Неговият Били е нереализирало потенциала си дете-чудо – пред Станфорд малкият, подведен от грешна преценка избира терена, впоследствие става скаут, заключил амбициите си в обезкръвен от конкуренцията отбор.

Без бюджет и без особени перспективи за победи в първенството, Били пренебрегва традиционни тактики и за ужас на колегите си залага малкото клубни пари и вяра на новоизлюпен анализатор с диплома от Йейл – Джона Хил.

Джона (любим още от Superbad) освен наднормено тегло има и научен, нестандартен подход към играта. За него статистиките са не просто числа, а скрит алгоритъм на успеха.

moneyball

Остъргвайки дъното,тандемът им съживява отбора, чупи рекорди, но така и никога не печели най-ваажният последен мач от сезона. Оттам насетне идва на ред на неконвенционалният развой, правещ Moneyball повече от спортна драма (Аарън Соркин притежава неоспорим нюх в писането).

Филип Сиймур Хофман е страхотен като треньорът-скептик, за кратко се появява и Робин Райт. Личната борба на Пит с провалените надежди от миналото, реминисценции проблясват в общото цяло, и отказът му да се примири със системата го правят олицетворение на клишираната Стив Джобс – фраза stay hungry, stay foolish. Бeнет Милър се е справил чудесно –

акцентът е върху обсесията да промениш правилата на играта, да застанеш на пътя на парите с риск да те премажат,

жертвите, които изисква професионалната отдаденост.

Диалогът е пестелив и на място – сцената, в която шефът на Ред Сокс в Бостън казва, че хората които дърпат конците в бизнеса, спорта или правителството никога няма да допуснат някой като Били да им обърне лодката е жестока.

Сантиментална, трогателна и истинска е и загрижеността, с която дъщерята на Били му посвещава песен, с хващащ гърлото текст чак до финалните надписи. Тя (връзката дъщеря-баща) е и сърцето на филма.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “Moneyball (2011) – обсесията да промениш правилата на играта, да застанеш на пътя на парите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.