Ключ за какво държи Пачино в Мангелхорн?

Мангелхорн (2014)

Г-н Мангелхорн е крушенец в третата възраст. Врекъл се в рутината и еднообразието отшелник. По професия ключар. Докато сръчността му отваря вратите на хората, неговият собственоръчно заложен капан остава блокиран. Блокиран от стотиците неизпратени писма, които пише ежедневно до имагинерна любов.

За болката с женско име Мангелхорн построява олтар. За по-романтична(излишна) символика – и лодка. Особеностите му държат малцината познати на дистанция. Скъпоценен му е само животът на котарака. От някогашно семейство има син, еманация на всичко, което не понася.

Редовно извършва банкови преводи при касата на Холи Хънтър, семпла чиновничка с обострен от самотата апетит към дребните-големи радости. За нея химерата му компенсирала вакума, е цинизъм. С нея Мангелхорон се държи толкова тактично, колкото Джак Никълсън с Хелън Хънт в “Колкото-толкова”. Сетне развитието е ясно.

Звездата е в окото на камерата нон-стоп и няма грешен тон в соловата си партия, но като за камерен филм с Пачино, Мангелхорн идва скучен. Но не чак толкова скучен колкото бе Two Bits (1995), например.


П.П.

Финалът е по Blow Up на Антониони. И, разбира се, е симпатичен.

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.