Избрано от Киномания 2015: Макбет

Във всеки звяр се крие капка жалост, в мен няма, значи звяр не съм/ No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore I am no beast. William Shakespeare, Richard III

Атрактивният визуално Macbeth на Джъстин Кързъл провокира съвременния интерес към едноименното прозиведение на Шекспир, без да губи публиката с по-интелектуални интереси.
С малки изменения новата трактовка се придържа към литературната основа. Майкъл Фасбендър(Fish Tank, Hunger) е внушителен колкото Маддс Микелсен от Валхала Райзинг. От погледа му извира шотландски фатализъм. Пометен в необузданите подтици на желанието и излишък от страх.

Употребата на цветови филтри също напомня шедьовъра на Никълъс Ван Рефън. Марион Котийар като усойната лейди Макбет внася екзотична нотка с френския си акцент. Костюмографията и камерата, наравно с монтажа, са огромно удоволствие за окото.

През арогантността на тирана на Фасбендер нахлува културна памет в символното съдържание на лентата. Изплуват асоциации – болните амбииции на днешните политици, несигурността ни,  параноята, или… може би Throne of Blood на Куросава, от който Фасбендер се инспирира.

macbeth

Баталията в кървавите сцени е вторична, унищожението и анихилацията се извършат в унес, безволево, по повелята на приказното пророчество, литературно и театрално в най-добрия смисъл. Адаптацията на оригиналната история на Шекспир сама по себе си е безпощадна.
Дейвид Тюлис е забележителен като крал, Пади Консидайн(Банко) е в необичайно амплоа. Фасбендър въплъщава веруюто на Дидро от есето “Парадоксът на актьора”, в което излага тезата, че добрият актьор е способен да изрази чувство, което не изпитва.
И в това е парадоксът: колкото по-малко чувства влага, толкова по-силни чувства събужда. Тоест, хладнокоръвие и самоконтрол пред старомодното страдание за “влизане в образ”. Над безупречната игра на всички обаче стои езикът. Нему е подчинена дори съдбата в легендата. След прожекцията изпитах огромно възхищение към труда на Валери Петров.

П.П.
Заглавието е част от програмата на Киномания 2015

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.