Let The Right One In (2008) – самотното съществуване лишено от всякакви романтични, ала “Здрач” клишета

let the right one in
Let The Right One In /Пусни ме да вляза (2008)
В нея се говори доста за минаването през погрешни врати и ходенето на погрешни места. Тя е за пресичането на прагове.
Йон Линдквист за книгата си Let The Right One In
Let The Right One In
Представи си момиченце, което остава завинаги на 12-годишна възраст, скита се насам-натам, убива други хора и пие кръвта им за да продължи да съществува.

let-the-right-one-in

Окаяно, гадно, самотно съществуване лишено от всякакви романтични, ала “Здрач” клишета. Ако успееш, значи вече имаш бегла представа за Ели. Остава ти само да се запознаеш с нейния приятел Оскар, банда гадни малолетни копилета, коитообаче си го получават, банда пенсионирани алконавти и окървавените взаимоотношения между всички тях, случили се през необичайно студената зима на 1981 година в предградието на Стокхолм Блакеберг.

После кажи, не е ли Швеция инкубатор за таланти. (ето пет достойни наследника на Бергман и Грета Гарбо, за които се сетих в първите пет секунди -Стиг Ларшон, Лукас Мудисон, Томас Алфредсон, Питър Стормеър, Стелан Скарсгаард.)

Oskar-let-the-right-one-in
Покани ме да вляза,  по дебютния роман  на Йон Айвиде Линдквист (р.1968) е социална вампирска история на ужаса, ( сценария също е на Линдквист), вече спечели Голямата награда на фестивала в Трибека (2008), „Златен Мелиес” на Фестивала на европейските фантастични филми за най-добър европейски игрален филм (2008) и четири награди на Шведския филмов институт.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Преди да стане професионален писател, Линдквист работи в продължение на дванадесет години като илюзионист и комик. Като тийнейджър забавлява с фокуси туристите в Стокхолм. Той определя филма на Томас Алфредсон като перфектен. В момента Мат Рийвс (Cloverfiled) снима американска версия на “Покани ме да вляза”. Надявам се резултатът да не е чудовищно далеч от the right one.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.