Ален Делон в Лекарят (1979)

Лекарят (1979)

Le toubib се развива в мрачната и тягостна атмосфера по време на Трета Световна Война. Ален Делон е хирург в полеви лазарет, медицински лагер в който пристига Хармония- млада мед. сестра заразена от отявлен хуманизъм и прогресиращо заболяване на белите дробове.

Ежедневната работа със смъртта е направила Делон скептик в живота, невярващ в преходни стойности като чувства и емоции.

Връзката му с Хармония го връща към свойствените за хомосапиенса усещания. В апокалиптичната военна драма на Pierre Granier-Deferre романсът е полигон за философски въпроси относно разрушителните инстинкти на човека и доверието в  онзи промисъл, който те кара да си връзваш обувките сутрин.

Ниският бюджет и аскетично заснемане са поощетили възможностите за внушение, но като цяло тревожността и страхът пред необяснимото се чувстват (в това отношение на руския Писма на мъртвия човек обаче и на малкия пръст не може да се хване).

Le toubib
Интересен факт е “българската” следа в лицето на главната героиня Véronique Jannot. Четири години след снимките цъфва не къде да е, а в новогодишната програма на БНТ, за да пее рамо до рамо с българския Делон Стефан Данаилов цели четири песновки. Яко, а?

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

3/10

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.