Скандална проповед на Еклесиаст в Космос(ът) на Reha Erdem

В мърляво заснежено погранично селце се появява екзалтиран, по нищо приличащ на селяните странник. Tова е Космос /Sermet Yesil – юродив, крадец, чудотворец. В началото местните го посрещат с аферим, машалла, наричат го дервиш – върнал е живота на удавник по свръхестествен начин. Семейството на спасеното момче се опитва да интегрира пришълеца, но вестителят от друго измерение е незаинтересован към труда за прехрана. Докато скандалният мигрант проповядва за любовта, плътта и сърцето според “Еклесиаст”, “Песен на песните”, спонтанното озарение и Омар Хаям, в селския кошер – “щаб-квартира” е чайната, жужи тревога.

Kosmos (2010)
Въпросът на дневен ред е какво да се прави с пустата граница, да се отваря ли за тия чужденци, да не се ли. По сивия калдъръм пърпорят военни, зад обезлюдените порутени къщи тътне буря, бомбардировки? Един агитатор събира подписка “про”, друг – контра.

Ксенофобският клин не пречи недъгавите да търсят Космос. Той ги лекува с предвещание за Края, предупреждава да имат страх от Бог. Сродната душа на Космос е свободолюбиво момиче. Двамата преживяват единение в ала вуду ритуални танци и екстаз. Когато псевдо залахата “иззад граница” обостря духовете, от жалба и проситба неверниците обръщат преследването на Космос във вендета.

Reha Erdem е режисьор представителен за силното съвременно турско кино. Фокусиран върху съществуването на Другия и произтичащата от това съпротива (антифашисткият апел е актуален всякога), ангажиращият “Космос” бие камбаната с пацифистко послание, като залага на алегорична, често прекалена художественост.

Натуралистичното око на камерата е в упор с окото на закаран на серийно заколение добитък, подготвя вярващия за въоръженото с брадва или автомат суеверие, за кланицата-голгота (турският контекст е пренебрежим) и прочее тео-политически топоси. По-семло осмислени аудио-визуални ефекти (supernatural илюстрациите олекотяват) и повече действие щяха да са от полза. По темата в по-горен регистър е “Веркмайстерови хармонии“.

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

4 thoughts on “Скандална проповед на Еклесиаст в Космос(ът) на Reha Erdem

  1. При мен проработи, а “краят” си кърти от всякъде. :)

  2. Гледал си повече от мен. :)
    Иначе днес сутринта (докато слушах музика) се сетих за едно страшно приятно японско филмче от 2009г. – Fish story. Ако не си го гледал, веднага требе да поправиш тази грешка. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.