Hemingway & Gellhorn – Кидман и Оуен като адреналинови джънкита, секс-вампири и герои в очите на издателя

Да издебнеш въображението си с мухобойката, да го залепиш на хартия и да направиш от това нищо по-малко от бестселър може и да е кич на чудесата, може и да е нагледна инструкция на мечтата, според която да си знаменосец на succsess-ът е въпрос на живот и смърт, но това преди всичко е и ЗЛАТНА опорна точка в кино и шоубизнеса, авоар охраняван от капслок и болд форевър.

Както лемата, че проваления живот заслужава компенсация кара лузърите да играем на ТОТО, така и филмите за писатели винаги ще бъдат магнит. Доналд Джъд, Дзоузеф Косут и Максим Горки, тези трима пича са виновни за най-смрадливия хуманитарен блъф от Исус до наши дни дни – че от всяка пръчка може да стане свирка.

Така във всеки шлосер, продавач на чорапи или контрольор от СГКТ тиктака бъдещ художник или нереализиран поет.

За фирата нещастници, която реалити-форматът живот изхвърля никой нищо не казва. Филмите пък за успешни писатели с подпечатано от смъртта свидетелство за земен, тоест лесен за следване произход, носят двойна боксофис гаранция за рейтинг.

Hemingway & Gellhorn

Hemingway & Gellhorn  играе тази игра. Стръвта е в отдавна обнародваните лични драми на Ърнест, с естествен уклон към сексуалния фронт. Не, това не е сигнално жълто – зрителят има изконно право да бъде информиран за базирани на реалността събития. Да се посмее и види, че въпреки шестцифрените си тиражи, когато греши класикът пада и го боли кат’ него. След като е пиел повече отколкото дядо ми, баща ми и аз взети заедно, толкова ли пък ще да е трудно да пиша и аз изправен на пишеща машина?

Не, кукичката е далеч по софистицирана. Тя е Никол Кидман с пристегнати от феминизма гърди. Исторически реванш за Анонимната дама дала криле, гръб, глас и топки (виж Вера Слоним на Набоков) на мъжката книжнина. Двамата с Хем се предизвикват унижават и въргалят в тила на не една и две войни на три (толкова преброих) континента. Адреналинови джънкита, секс-вампири, герои в очите на издателя.

Според учебниците как-да-я-продадем-тая-история страстта е най-секси само сред трупове, картеч и патриотични манифестации. Камерата плува в различни филтри и – за по автентично – в различен брой кадъра в секунда. Клайв Оуен – уви, уместен колкото дед Мороз, рецитира прототипа си с пионерски плам, а клавишите му кървят с най-популярните цитати.

Назидава мъдрост, разпилява семе, раздава шамари – отговаря на представата за гений. Около него снизходително окарикатурени щъпуркат Полин и Мери Хемингуей, Орсън Уелс, Дос Пасос, Робърт Капа, сталинистки генерал на Робърт Дювал, с който си го мерят на руска рулетка и други. Факлата угася другарката с най-много тестостерон, разказвач в ретроспектива (както беше Джулия Ормонд в Сибирския бръснар), вече в наши дни пред екип на сп. Time, със заявлението, че не възнамерява да сведе животът си до бележка под линия, ако ще отгоре да е пуловерът на Папа. След което, 30 години след връзката си с ловеца на Нобел и марлини, белокосият боец-икона нарамва раничка и тръгва да отразява нагона към Танатос в държавата Х.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.