Спомен за Кшищоф Кешловски в Небеса


Heaven / Небеса (2002) на Том Тиквер (Run Lola Run) е по сценарий на Кшищоф Кешловски, част от замислената и завинаги недовършена трилогия Heaven, Hell, Purgatory. Сигурно и заради това, признаците за европейско кино са повече от усещане. Крими историята мотивирана от корумпирана Италия, е само повод за намирането на две осъдени души: Джовани Рибизи и Кейт Бланшет – Филипа и Филипо. Сходства резонират на различни нива. Отчаяна от липсата на справедливост, тя е заловена след зле изпълнен, погубил невинни бомбен атентат. Той е потомствен, влюбчив карабинер, узрял за подходящата саможертва.

Симпатична е появата на актьора, изиграл Тано Кариди в разтърсилия България през осемдесетте италиански сериал “Октопод”, Ремо Джироне – солиден като колизеум. В обречения съюз и бягство на двамата аутсайдери има всичко необходимо за голямо и красиво кино. Любовта при Кешловски е аморфна и активно деструктивна, етични дилеми не се разискват, чувствата текат свободно; мътен и плътен декаданс. Коректен към детайла Тиквер дирижира умело, с разпознаваемия си почерк и изследващо-близки планове на лицата. Снимането отгоре-надолу на корозиралия от тежка история архитектурен и природен ландшафт е поетично осмислено в последния кадър, с излитането на хеликоптера и разтварянето на двамата в дълбокото и всеопрощаващо синьо.

П.П

Забавно е да се види колко известни имена са замесени в продукцията – от Харви Уайнстийн, в златните му години, до Антъни Мингеля.

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)