Излекуване (2014)- класен Хюго Уивинг

Healing  (2014) на Крейг Монахан е за двама мъже, но не в града, а в изолиран австралийски изправителен лагер от китни бунгала на свободен режим. Единият, Мат/Хюго Уивинг, е социален работник/надзирател, другият, Дон Хейни/Виктор, е затворник иракчанин, долежаващ присъда за убийство.

Връзката им е формално рамкирана от правилника на институцията, но от двете страни на бариерата и двамата носят последствията от вина за неща, които не са извършили.

Мат иска да помогне на Виктор, който силно се различава от общия фон. В лагера има различни трудови програми, една от нововъведените е лечение на ранени орли, соколи и сови, в колаборация с цивилни работници оронитолози.

Healing

Да общува с птиците се отдава лесно на иракчанинът (Докато го гледах се сетих за афганистанеца Халед Хосейни и “Ловецът на Хвърчила”). Ранените свободолюбиви птици са силна метафора. Дори и  физически излекувани, не всяка от тях се адаптира обратно в своя хабитат.

Около Виктор в държавната клетка има чудесно разработени персонажи, такива, на които сам може да помогне и такива, за които е враг. Връзката на задържаните с родители, деца и внуци отвън, е допълнителен пласт. Работата на Мат е по-сложна от на звероукротител, дългогодишни постижения могат и се харчат за секунда.

Филмът е красив най-малко, заради сложната среда на опресия и честно спечелено доверие. Още от недвусмисленото заглавие праволинейно избраният ход за развиване на историята също е симпатичен.

Крейг Монахан е достатъчно умен и талантлив за да направи от това филм за уроците на живота, още повече, че материалът е по истински случай. Уивинг прави чудесна роля, внушава бащинска сигурност и доброта, ще ти се да си му син (препоръчвам го и в Mystery Road’2013, коренно противоположен тип).

Кинематографично птиците са като във филм на Енимъл Планет. Само твърде прозчрачно-чувствената музика дразни, сякаш е двойна застровка, в случай че забравиш, че това е филм за изпитанията на духа.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

 

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.