Hana-Bi / Fireworks – нескончаем низ от съвършенства


Hana-Bi

 

Три години след мотоциклетна катастрофа, която едва не го убива, с естетически ревизирана философия и придобити от принудителния престой умения на живописец, Такеши Китано прави Hana-Bi и прибира Златен лъв от Кан.
Историята е за задлъжняло на мафията ченге над средна, което редува болнични посещения при съпругата със самообвинения за престрелка, приковала негов колега на инвалидна количка. 

 

hana-bi-1996

 

В желанието си да създаде и сподели последните красиви мигове за жена си, ченгето изгаря всички мостове между себе си и натрапената му с револвер чужда реалност.
Семиотично словосъчетанието Hana-Bi на японски обединява значенията на думите “огън” и “цветя”, такива каквито са й основните характери. Кърваво-озъбените картини от света на ултра насилието, Китано контрира със сюреалистични платна, нарисувани до едно от него самия.

 

Hana-Bi е романтичен разказ от ръба на душата, преследващ съвършенството на Куросава – нескончаем низ от перфектно осмислени изображения. Не без зачение за крайния резултат е и музикалнaта спойка на Joe Hisaishi

 

 

 

 

5.00 avg. rating (99% score) - 5 votes

, , , , , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)