Kорупция, изнудване, дрога, насилие – Гомора (2008) е изчерпателен документ за неаполитанската мафия

Гомора започва с Martin Scorsese presents и обхваща пет случая на инфектирани от октопода съдби. Наивна двойка тинейджъри с идол Тони Монтана (oт хавайката и жаргона до насилствената смърт); оцеляващ във войната между бандите възрастен колектор на кинти; хлапак, който трябва да засвидетелства лоялност с предателство; майстор шивач, който учи китайци да шият висша мода менте на черно; и играч на нелегалния пазар за боклук и радиоактивни отпадъци.

Gomorrah

Сценарият е писан по едноименната книга на италианския писател Роберто Савиано. imdb пишaт, че преди да почне снимките в Скампия, режисьорът два месеца живee в най-трудния за оцеляване квартал в Неапол. Заглавието сродява библейския Гомор с името на неаполитанската мафия – Камора. Ако подминем с насмешка появилите се твърдения, че е бил спонсориран от мафията, със заснемането на Гомора (Златна палма от Кан, 2008) Матео Гароне е подложил живота си на сериозен риск. Известните актьори като Тони Сервило в лентата са изключение, повечето са тези, за които се представят. Както Синатра поема въздух докато издиша, така и Гароне увеличава емоционалното налягане дори и в моментите на пауза, когато гето-героите на Скампия (всичките удавници) си почиват в сянката на смъртта. Корупция, изнудване, дрога, насилие – това е въздухът, който дишат.
Едва ли има зрител, който ще се усъмни в истинността на всичко, което Гомора представя като похвати, език и жестокост. Защото както казва Гьоте “Няма такова престъпление, което да не бих могъл да си представя, че извършвам”.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.