Метаразказ по френски и литературен хумор в Джема Бовари (2014)

 Gemma Bovery (2014)

Флобер: “Необходими са три условия, за да бъде човек щастлив: да е глупав, да е егоист и да се радва на добро здраве”.

След затихване на сексуалните възможности и преди да дойдат най-тежките години, имащият късмет да живее на Запад средностатистически буржоа се отдава на гастрономия, колекционира вина, пие билков чай, ляга си рано, гледа музикални риалити формати. Не че обсесивният страх от възрастта не полазва отрано и младите, тези дето ходят със специални торбички в специални магазини за да си купят специални храни за специални мисли. Но да се върнем към загърбилия младостта, приближаващ хоризонта платежоспособен таргет. Той е постоянна величина и макар с отслабена енергия също има нужда от забавления. И не толкова забавления – ако говорим за безобидни и дискретни забавления суинг клубовете също омръзват, колкото потребност да си видят живота разкрасен, баналните мисли разказани интелектуално, за да ги поднесат/завещаят на свой ред като автентично свои, на децата си, примерно. В този ред, траурният марш на Фредерик Шопен е трайно приютен в ентъртеймънта.

BG_Gemma-Bovery-clip

Та киното предлага в изобилие подобни “упокойни спирки”. “Джули и Джулия”,  “Яж моли се и обичай”, “Шоколад”. Gemma Bovery на Ан Фонтейн (Adore/Perfect Mothers, Chloe ‘2009) свежо допълва списъка. Никой не може да бие  французите по ентусизазъм в екранизирането на книжни страсти. Fabrice Luchini , без да е писател в сянка, е абсолютно същият интелектуал говорещ за Флобер от Dans la maison, напомня ми Рашко Младенов. Изключително приятен, тази му роля няма да ми омръзне скоро. Ще ми се да го видя да играе някой от великите самоубийци – Дьобор, Дельоз, Барт. Героят на Фабрис Мартин Жобер изследва връзката със Земята с месене на пълнозърнести багети и кроасани (3,50 евро двойката) в китна югозападна Франция. В съседство пристига младо семейство, англичани. Жената е прелестна, като от реклама на шампоан.
Джема. Джема Артъртън. Рустик версия на Летисия Каста. Сънлив поглед, дрезгава бленда, здрава челюст. Налетите й извивки въртят очите. Известна от “Рокенрола”, “Хензел и Гретел“, “Принцът на Персия”. Аз обаче я помня единствено и само от нелошия “The Disappearance of Alice Creed” с Еди Марсън. Сочната й задница Гийом Аполинер сигурен съм е бленувал, описвайки похотливите подвизи на своя Принц Шибеску.


Джема играе със собственото си име. (Тренд напоследък, в случая оправдан само от алитерацията) Тя е Ема, но не знае съдбата си. Мъжът й, многоизтрадал Джейсън Флеминг, гайричи-типаж, който все бъркам, че играе в Das Boot, също не подозира, че го гласят за пешка в палиндрома. Малко е мачистко, но съдбата на Джема е известна само на шейсетгодишният сладострастник, изумен от пробудилия се забравен трепет в гащите, превъзбудено препрочитащ Флобер до жена си. Тя пък чете нобеловия лауреат Франсоа Мориак, в чието най-известно произведение друга отегчена жена замисля как да убие мъжа си с арсеник, забавна част от метафорите в густав флоберовите интерполации (Жобер многократно кара Джема да не трови мишки с отрова с арсеник).
Та в Нормандия на кроасани и багети, пред воайорския диоптър на крейзи-пекаря мадам Джена цъфти и овеществява архетипа като в оперета; гласът зад кадър на Жобер.
“След като Ема посещава катедралата в Руан следва най-еротичната сцена в литературата на 19-ти век. Жена, която я чукат в каретата!” Фонтейн говори като Бегбеде. Постмодерното още е модерно.
На комичния финал – автоирония към интелектуалния “хляб”, метафорите.

Животът имитира изкуството. Слабото повече. И това няма задължително общо с “Джема Бовари” и с класиката на Флобер, продуцентският интерес към която тази година е подозрително спонтанен. Флобериадата продължава с мадам Васиковска:

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

1 thought on “Метаразказ по френски и литературен хумор в Джема Бовари (2014)

  1. Все още не съм гледала този филм, но чувам все положителни отзиви и гледайки трейлъра, смятан, че ще видим една отлична игра на актьорите и чудесна история.Сякаш подобен жанр филми все по рядко се правят толкова качествени и нависоко ниво.Надявам се да продължите да следите за новите премиери и да ни ги показвате тук.Разбира се за еротичната сцена….няма филм без такава любовна закачка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.