Francesco


francesco_cover

Francesco
е биографичен за Свети Франциск от Асизи (1181-1226) на Лиляна Кавани (Ripley’s Game), режисьор и сценарист.
Преди да стане светия Мики Рурк е чорбаджийско момче. Задържането му в плен след кръстоносен поход и широкият диапазон от телесна и духовна смърт в лагера го обръщат към Христа.

francesko

 

След освобождаването си оставя суетата, броката и знатната си фамилия в гардероба и  приема живот на просяк.  Примерът му увлича бая народ, радостен да го следва в глад и мизерия. Отшелничество, лишения и страдания носят на учениците религиозен екстаз, какъвто никоя гъба или халюциноген не може да ти даде.

 

франческо

 

Чрез апостолски показания, лентата е завъртяна отзад напред, като един от разказвачите е супермладата Хелена Бонъм Картър. Пречупени през призмата на смирението,  боксьорските мускули(татуировките също се виждат) на Рурк не само че не пречат, но и подсилват стойността на залога в дилемата дух- материя.

 

Безконечното въргаляне в кал, чума и дъжд е рефрен до края, но когато Франческо стига до папата – вече мъртъв, изоставен и вкочанен в покоите си, и му дава Думата си свалена на хартия, това е сцена с която Лиляна Кавани може да нокаутира всеки атеист.

 

6/10

 

 

5.00 avg. rating (99% score) - 7 votes

, , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)