Четири лъва – критика към политговоренето и сделките на едро

В Шефийлд, Великобритания, четворка мюсюлмани прави сухи тренировки по джихад. Записват нелепи заплахи на видео, надъхват се с играчка-калашник на фона на арабски килим и прочее реквизит. Част от крюто отива на тренировъчен лагер за обучение на терористи. Погрешка гръмват Осама Бин Ладен. Връщат се с парадна крачка, триумфиращи като Тримата глупаци, калени, готови за екшън. Уговарят се да натиснат детонатора за скритото в смешните им костюми джепане на празненство в града.

four lions

За да се получи Four Lions  комедия от този потискащ материал, Крис Морис- адски креативен пич, прави речникът и IQ-то на клетите атентатори радикално семпъл. Диалогът е с поп-културата на редовия футболен запалянко(+цитат на Ленърд Коен) в низ от комично-тъжни скечове – обърнато огледало за расовите клишета, предразсъдъци и страхове на европееца. За надменно социализиралото ги мулти-култи общество те са невидими паки-та.
Фундаментализмът припознават като разочаравани туристи по неволя. От скука и инерция, от гняв към уреденото от либерализма невидимо съществуване. Смътната идея е, че мъченическата смърт единствена може да остойности безцелното битие.

Простодушната наивност на проекто-муджехидините печели не по-малко симпатии от простотиите на Джона Хил и Сет Роугън. С важната разлика, че Крис Морис намира начин да те въведе в онзи кризисен индивидуален момент, когато идеологията и пропагандата бива заменена от самотата и ужаса от последствията на решението.

Критика към глобализма, политическото говорене и сделките на едро; съчувствие към съдбата на човека извън голямата картина.

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.