Drive (2011): Рефн и Гослинг – още един култов броманс

Drive (2011)

Drive/Живот на скорост – новият хардкор екшън от режисьорът на култовите Бронсън и Валхала Райзинг е тестдрайв за нивото ни на издръжливост и бъдеща класика.
Холивудски каскадьор през деня и шофьор на банди след полунощ, Райън Гослинг отвява Транспортер и Бързи и яростни още в първата петминутка.

Drive2

Гослинг е безименен като Райън О’Нийл в The Driver, с мълчаливата красота и тъжната решимост на Ален Делон oт “Самурай”. Сам избира Рефън за режисьор за проекта си, а много от детайлите  са измислени от него. Преди снимките го разкарва с кола (Рефън няма нито шофьорска книжка, нито мото-страст) из Ел Ей, за да разучи града.

Тандемът определено им се получава. С дълги, перфектно затварящи се кадри теглещи те надълбоко, с ала Кубрик хипнотично приближаване, Рефън е демонстрирал перфектно уменията си на визуален артист.

Гослинг владее изумително лицето си.

Във вечността събрана между едно отваряне и затваряне на неговите клепачи, може да помислиш, че сякаш си натиснал бутон за пауза.

Върхова роля, в която има много от Джеймс Дийн и Стив Макуин. Много от репликите си Гослинг и Кери Мълиган сами спестяват, залагайки на силата на внушението и атмосферата от присъствието.

Вибрациите на нежност помежду им са насечени от гор ефекти (кинаджийска препратка към чукчето в Oldboy), оркестрирани толкова поетично, че ти взимат ума (По-късно в Only God Forgives много от стилистичните моменти тук ще се разпилеят нашироко).

Неоновото сърце на ретро саундтракът тупти в правилния ритъм. Албърт Брукс и Рон Пърлман са в точните костюми за безскрупулните си типажи. Важно е участието и на Браян Кранстън. Рефън сам признава, че вероятно по-голям фен на Breaking Bad от него няма.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Още един култов броманс. Виж как гуруто на магическото кино Алехандро Ходоровски “гали” Рефън.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

2 thoughts on “Drive (2011): Рефн и Гослинг – още един култов броманс

  1. къде успя да го гледаш? ;-) нямам търпение да излезе на кино.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.