Do the Right Thing (1998) – манифестът на Лий

Do the Right Thing (1989)

Do the Right Thing е гръмкият политически манифест, с който Спайк Лий заклеймява ксенофобията по един досадно назидателен, но през повечето време кинематографично атрактивен начин. Насилието винаги има един и същи корен, ни казва Спайк Лий и това е паническия страх от Другия.

Do the Right Thing

Филмът е и паметник за десетките “черни” гении от Мартин Лутер и Малкълм Х, до Брандфорд Марсалис, Рън ДиЕмСи, Пъблик Енеми и Майкъл Джексън. Лентата е майсторски подбран диджейски сет от яростни словесни а накрая и физически сблъсъци, между представители на различни етноси, тичащи след опашките си в периферията на Голямата ябълка. Дани Айело, Джон Туртуро и Самюъл Джексън тук изглеждат повече съмишленици в каузата, колкото платени актьори.

Убийствен ритъм в началото и умело вмъкнато предупреждение с думите на Малкъм Х на финала, който допуска контра насилието, като достойна форма на самоотбрана.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “Do the Right Thing (1998) – манифестът на Лий

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.