Two Days, One Night- братя Дарден преди да досадят с умозрителност

Лиеж индустриалната част, френскоговоряща Белгия, наши дни. Работничка е току що уволнена след като колегите й са били заставени да избират между нейното оставане и 1000 евро бонус към заплатата си. Тя успява да инициира повторно гласуване и има два дни в които да накара колегите си да се откажат от допълнителните пари и да предпочетат нея. Еднотипния разговор, с който се опитва да спечели всеки работник на страна на човечността напомня “12 разгневени мъже”, с тази разлика, че престъплението й се нарича лош късмет, а “журито” са същите нещастни наплашени бедни като нея.

Two Days, One Night

Във време, в което битието на човек зависи от бързия разчет на икономическата му стойност Two Days, One Night на двукратните носители на “Златна палма” – братята Жан-Пиер и Люк Дарден (Белгия) действа като диагноза на циничното статукво. Човешкото достойнство е въпрос на перманентно отстояване и обикновено ощетява собственика си скъпо във всяка валута. Интегралните схеми за макро и микро растеж на производителността и техните хуманоидни чиновнически проявления не мислят в морални категории, за това е трудно да се посочи друг виновен за липсата на емпатия към индивида, освен егоизма и коравосърдечието на цялото ни общество.
Филмът е по серия случили се по гореспоменатия начин уволнения в ЕС.
Поредната добра драматургична роля на Марион Котияр, без която гласът на продукцията на белгийските братя нямаше да се получи толкова силен.

Two Days, One Night е част от фестивалната програма на София Филм Фест 2015

5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.