Разрушение (2015) – какво става, когато подреденият живот се пропука?

Разрушение(2015)

Demolition добявя още едно сочно изпълнение в биографията на Jake Gyllenhaal, без в крайна сметка да е толкова запомнящо, колкото в Nightcrawler, например.

Дейвис, човек от корпоративния свят губи съпругата си още в първите минути, но за разлика от всички скърбящи наоколо роднини, никакви емоции не пропукват безупречната му наглед фасада.

Отворилата се фуга в лъскавия и планиран живот на Дейвид изважда на повърхността бунтовни импулси, вън от златното сечение на класата, в чиято люлка досега се е люлял.

В борбата за независимост  е заедно с Карен(Наоми Уотс), адресат на неговата ежедневна писмена изповед, впоследствие приятел, от истинските.

Преди автотерапията да даде положителен резултат Дейвис сее и търпи разруха по всички флангове. Метафорите се подсилват с буквализми. У Дейвис се откючва манията да разглобява техника, мебели и прочее разглобяеми предмети; малка компенсация за това, че не може да направи същото със сърцето си. Следващата енергоемка стъпка е да потроши света.

Нищо по-близко  до тийнпсихиката на Джуда Луис (голям!), минаващият през най-болезнения си период син на Карен, с когото Дейвис бори сходни тежести, но на различни нива.

Не че няма достойнства Demolition, познатият от Dallas Buyers Club Jean-Marc Vallée e вкарал добър монтажен микс от халюцинациите на Дейвис, с което поетизира нелеката тема за търсенето и отстояването на идентичност разписана прилежно от Bryan Sipe.

Има и опити за сардоничен хумор, има и приятни включвания от Крис Купър (добър, но далеч от летвата си в Адаптация и Американски прелести. Въпреки това ми липсва дръзкото отчаяние на автор от ранга на Тод Солонц oт Happiness. 

Деструкцията изглежда умерена, под контрол, отново малодушна и не достатъчно радикална, съответно спасението е само временно.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “Разрушение (2015) – какво става, когато подреденият живот се пропука?

  1. Pingback: Wild « movies.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.