Смърт във Венеция


death_in_venice

С Death in Venice на Лукино Висконти можеш да направиш бърз кинопрочит на едноименното произведение на Томас Ман. В него страдащият от мистериозна отпадналост Густав фон Ашенбах, прототип на Густав Малер, заминава на all inclusive във Венеция. Разяден от философски съждения за теорията на музиката бушуващи зад пенснето, геният на Густав открива олицетворението на сладката си болка в Тадзио – почти андрогинно създание, което заедно с полското си превзето семейство кисне по плажа и прави тигели около умиращият от желание дърт композитор. Докато Густав плакне окото и потиска адреналина, Венеция е обхваната от вирус, стотици гинат поосени, само Густав, жертва на коспиративен заговор(или на възпаленото си въображение) не може да се добере до истината.

Любимата на Висконти тема за хомосексуализма, е литературно разчистена и драматично извисена от Ман.  Сър Дерек Богард или Dirk Bogarde, когото знам от великият The Night Porter (екс SS фриц, погълнат от връзка с разпознала го жертва-Шарлот Рамплинг), е камертон и наистина умира от любов във всяка една секунда.

Разпадът на Густав намира образ в насечено до гретескна комичност външно поведение.  Гниеща под напора на сирокото и алчността туристическа Мека е прекрасна алегория за малките ежедневни, скрити зад помада, боя за коса и роза в ревера смърти-накрая Густав е разпадаща се кукла от папие-маше, с които реалността принизява таланта.

П.П Филмографията на легендарният британец Богард е три пъти по-малка от Кирстен Стюарт например. След Смърт във Венеция до края на живота си снима едва няколко филма. “Безсмислено е да влагаш  ценост и съдържание в проект, чиито замисъл е да строши боксофиса” казва той за своя мълчалив протест.

 


10/10

5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

, , , , , , , , , , ,

 1. #1 by Valkocompany on 09.11.2012 - 18:00

  Голям класик . Залезът на боговете от 1969 год. e висш пилотаж !

 2. #2 by adrian on 09.10.2013 - 02:15

  Кой е авторът на анотацията по-горе ? Какви са тия изрази от рода на “с полското си превзето семейство кисне по плажа и прави тигели около умиращият от желание дърт композитор”, “плакне окото и потиска адреаналина” ? Това да не ви коментар на рок концерт или рап изпълнение ? Някой се е опитал да мине за оригинален, но му липсва нужната култура.

  • #3 by Anton on 09.10.2013 - 09:27

   Аз съм авторът. По-подробно – бутона Инфо. А изразите са точно такива, каквито ниската ми , неоригинална култура се кефи да бъдат. Проблем?

 3. #4 by Теди on 09.02.2015 - 12:41

  смърт във венеция спеяно ми трябва тази книга

  • #5 by Anton on 10.02.2015 - 13:37

   ами, ОК. може би в друг сайт трябва да търсите

(will not be published)