Висконти чете Томас Ман в Смърт във Венеция


death_in_venice

С Death in Venice на Лукино Висконти можеш да направиш бърз кинопрочит на едноименното произведение на Томас Ман. В него страдащият от мистериозна отпадналост Густав фон Ашенбах – прототип на Густав Малер, заминава на all inclusive във Венеция. Разяден от философски съждения за теорията на музиката бушуващи зад пенснето, геният на Густав открива олицетворението на сладката си болка в Тадзио – почти андрогинно създание, което заедно с полското си превзето семейство кисне по плажа и прави тигели около умиращият от желание дърт композитор.

Докато Густав плакне окото и потиска адреналина, Венеция е обхваната от вирус, стотици гинат поосени, само Густав, жертва на коспиративен заговор(или на възпаленото си въображение) не може да се добере до истината.

Любимата на Висконти тема за хомосексуализма, е литературно разчистена и драматично извисена от Ман.  Сър Дерек Богард или Dirk Bogarde, когото знам от великият The Night Porter (екс SS фриц, погълнат от връзка с разпознала го жертва-Шарлот Рамплинг), е камертон и наистина умира от любов във всяка една секунда.

Разпадът на Густав намира образ в насечено до гретескна комичност външно поведение.  Гниеща под напора на сирокото и алчността туристическа Мека е прекрасна алегория за малките ежедневни, скрити зад помада, боя за коса и роза в ревера смърти-накрая Густав е разпадаща се кукла от папие-маше, с които реалността принизява таланта.

П.П

Филмографията на легендарният британец Богард е три пъти по-малка от Кирстен Стюарт например. След Смърт във Венеция до края на живота си снима едва няколко филма. “Безсмислено е да влагаш  ценост и съдържание в проект, чиито замисъл е да строши боксофиса” – споделя той за мълчаливия си протест.

 


10/10

5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

, , , , , , , , , , ,

 1. #1 by Valkocompany on 09.11.2012 - 18:00

  Голям класик . Залезът на боговете от 1969 год. e висш пилотаж !

 2. #2 by adrian on 09.10.2013 - 02:15

  Кой е авторът на анотацията по-горе ? Какви са тия изрази от рода на “с полското си превзето семейство кисне по плажа и прави тигели около умиращият от желание дърт композитор”, “плакне окото и потиска адреаналина” ? Това да не ви коментар на рок концерт или рап изпълнение ? Някой се е опитал да мине за оригинален, но му липсва нужната култура.

  • #3 by Anton on 09.10.2013 - 09:27

   Аз съм авторът. По-подробно – бутона Инфо. А изразите са точно такива, каквито ниската ми , неоригинална култура се кефи да бъдат. Проблем?

 3. #4 by Теди on 09.02.2015 - 12:41

  смърт във венеция спеяно ми трябва тази книга

  • #5 by Anton on 10.02.2015 - 13:37

   ами, ОК. може би в друг сайт трябва да търсите

(will not be published)