Фаворитът ни за 2012: Cosmopolis

cosmopolis

Cosmopolis / Космополис (2012)

Cosmopolis  е екранизация по едноименния роман на Дон Де Лило(пророчески към днешна дата), публикуван и в БГ под същото име.

Като по Джойс, разказът е за денонощие от живота на самонаблюдаващ и анализиращ собствения си упадък 28-годишен милиардер, Ерик Паркър (перфектно уцелен Робърт Патинсън), който под предлог за подстрижка, заповядва на шофьорите си (охраната му се мени почасово) да прекарат чудовищно дългата му лимузина през един разтърсван от размирици, заплахи и капани Манхатън, до забутана в спомените от детстовото му бръснарница.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

В блиндираното, облицовано с корк хай-тек купе-кабинет, Паркър среща своите антураж, любовници, финансови съветници и дежурeн лекар, който всеки божи ден акуратно изследва и докладва състоянието на простатата му. Ритмични паузи са външните му срещи с изящната и чувствена колкото Sonny робот годеница – Сара Гейдън.

Cosmopolis_Poster

Тон задава в началото цитат от полския нобелист Збигнев Херберт  –

A rat became the unit of currency

Плъхът е ясно кой изъм, а Паркър е господарят на плъховете – лайтмотивът, който Кроненбърг развива в кресчендо.

Енигматичен, с брилянтни по романа реплики и овладян социално-критичен по Кроненбърг  уклон, Космополис удържа претенциозната публика докрай. Забележими актьорски включвания правят Матийо Алмарик и- особено, Пол Джаматти.

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

1 thought on “Фаворитът ни за 2012: Cosmopolis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.